2012 ★★ och på riktigt

Så, nu har jag sett filmen 2012. Den var ungefär som väntat. Det vill säga medioker.

Filmen 2012

När jag först såg trailern så verkade det vara ett spännande tema att bygga en film på. Den grundar sig på Maya-kulturens profetia om en ny era och ett nytt medvetande som inträder den 21 december 2012. Mayas Long Count Calendar slutar den 21 december 2012 och markerar slutet på en 5000-årig cykel. 2012 är tiden för slutet av en Världsålderscykel. Profetian menar att det är viktig historisk markering, en gynnsamt vägskäl för uppvaknande, inspiration, förvandling och medvetande, ett unikt tillfälle att påbörja en ny epok i mänsklighetens kollektiva resa. Ett paradigmskifte.

Men tillbaka till filmen. 2012 är skriven och regisserad av Roland Emmerich, som också gett oss Independence Day, Day after Tomorrow, Godzilla och 10.000 BC. Det i kombination med att John Cusack skulle spela huvudrollen förstod jag att det var kört. Missförstå mig rätt. Jag älskar Independence Day och jag gillar John Cusack. Men han är för mig en snäll och i första hand komisk figur. Och Emmerich är för mig välregisserade filmer, häftiga effekter men väldigt ytlig och amerikansk Hollywood-anda.

Och filmen var precis så. Varken mer eller mindre. Riktigt häftig och skitsnygg datorgrafik och en lätt tönthumoristisk huvudfigur som blir hjälte på slutet. Ett nytt Hollywoodspektakel. Storyn om den lille mannen som räddar alla, känner vi igen från hundratals Hollywood-filmer. Synd. Det hade kunnat bli en bra film. Men Emmerich valde undergångsversionen istället för den potentiellet mer optimistiska Maya-profetian. I Emmerich version går mänskligheten och livet på jorden under med dunder och brak, så när som på några utvalda toppolitiker och genetiskt korrekta och rika miljardärer som räddas genom ett antal moderna Noaks arkar. Och som ska starta om mänskligheten på nytt när allt lugnat ner sig.

Ingen av skådespelarna kändes klockren. Möjligtvis barnen och Woody Harrelson som livereporter vid Yellowstones vulkanutbrott. Men Danny Glover som president. Eh?

★★ (Medelmåttig)

2012 i verkligheten

Kalendern och profetiorna är 1500 år gamla. De talar om att vi just nu lever i en tidsepok med värderingar som måste ifrågasättas. En ödesmättad tid. Tittar vi runt omkring oss så stämmer det till 100 procent. Befolkningsexplosionen, utarmningen av jordens resurser, miljö- och klimatförändringarna, fördelningen mellan folkslag, konflikter och krig och så vidare. En politiskt, ekonomiskt och mänskligt omöjlig situation som hotar att gå överstyr om vi inte förändrar oss.

En gemensam nämnare i såväl Maya-kalendern, filmen och verkligheten är Solen. Mayafolket var duktiga astronomer och studerade sambandet mellan solens aktiviteter, solfläckarna, planeternas rörelser och hur det påverkade livet på jorden. Och nu kommer det lite kusliga. Det verkar som att mycket talar för att både kalendern och profetiorna kan ha rätt.

Bilden kommer från WIRED, läs artikeln.

Solens aktiviteter är just nu i ökande efter en ovanligt stillsam period. Enligt Maya och moderna astronomer kommer solens aktiviteter att öka och kulminera 2012. Risken för störningar i Jordens magnetfält ökar när solaktiviteterna ökar. Och detta sammanfaller med att Jorden för närvarande har stora hål i magnetfältet (NASA). I värsta fall kan en extra kraftig solstorm slå ut delar av eller hela planetens elnät. De sammanlänkade högspänningsnäten fungerar som en gigantisk antenn och fångar upp solstormens elektromagnetiska partiklar. Den kraftiga spänningshöjningen i näten slår ut högspänningstransformatorerna som inte har en chans mot sådana belastningstoppar.

I klartext: Slut på electricitet (leveranstiden på en ny högspänningstransformator är idag 2-3 år).

Slut på electricitet är detsamma som slut på civilisationen som vi känner den. Om katastrofen inträffar storskaligt kommer vi, helt eller delvis att bli utan elektricitet under en period av flera år. Det moderna livet kommer att upphöra. Samhället kommer att kollapsa snabbt och de mänskliga villkoren förändras dramatiskt. Var det detta som Maya menade med en ny tid och ett paradigmskifte?

Håll med om att det är lite kusligt.

– –

NASA kom med en omfattande larmrapport tidigare i år,

Severe Space Weather Events — Understanding Societal and Economic Impacts

Lawrence Joseph, VD för Meta Tech, ett elektromagnetiskt konsultföretag, presenterade ytterligare en rapport:

Apocalypse 2012: A Scientific Investigation into Civilization’s End

Mer om Mayas profetior: The Mayan Prophecy of 2012

– –

Slutsats: Meningen med livet

Vi har levt och lever i en period av omedvetenhet. Med det menar jag omedvetenhet om vår plats, vår roll och vårt ansvar i biosfären (dvs samspelet med allt annat liv, planetens villkor och den ekologiska balansen). Miljö- och klimatkonsekvenserna är en påtaglig begynnande medvetenhet. Men inte tillräcklig ännu för att förändra vårt liv i universum. Vi behöver en ny kollektiv medvetenhet som förmår påverka och förändra de politiska och ekonomiska krafterna som bromsar. Men hur når vi dit? Hur uppnår vi ett liv i balans med biosfären? Hur åstakommer vi ett paradigmskifte där vi uppnår en ny medvetenhet om meningen med livet?

Vi behöver bryta upp från det konsumtionsfokuserade samhälle vi levat i sedan industrialismens födelse till ett mer balanserat och medvetet samhälle med andra värderingar om vad som egentligen är meningen med livet.

Är en katastrof en nödvändig väckarklocka för att inse allvaret?


Annonser