Avatar ★★★★★

En helt fantastisk filmupplevelse. Det är den korta sammanfattningen av James Camerons AVATAR. Andra passande ord skulle kunna vara inspirerande, fängslande, dramatisk, gripande, skrämmande och imponerande. Se den om du inte redan gjort det. Den passar alla åldrar från 11 år och uppåt.

James Cameron känner vi som skapare av filmer som Terminator, Aliens, The Abyss, Titanic m fl.

Alpha Centauri A ligger fem ljusår från Jorden

Handlingen i Avatar utspelar sig någon gång i framtiden på en jordliknande måne som heter Pandora som kretsar runt gasplaneten Polyphemus i Alpha Centauri A, det mest närbelägna solsystemet från oss. Här har man funnit den ytterst värdefulla supraledande kristallen Unobtanium. Den är supraledande vid rumstemperatur och ett eftraktat tillskott till Jordens enerigbehov (värd 20 miljoner dollar per kilo). Man bedriver storskalig gruvdrift på Pandora och skeppar mineralen tillbaka till Jorden. Gruvdriften beskyddas av militären under ledning av krigsveteranen och den militante säkerhetschefen överste Miles Quaritch (Stephen Lang).

Skjut först och fråga sedan. Säkerhetschefen har inga högre tankar om livet på Pandora.

På Pandora har man också funnit rikligt med liv i form av växtlighet och djurarter. Den högst utvecklade livsformen liknar människan och kallas för Na’Vi. De är tre meter långa med en blåaktig hud, stora vackra gula ögon och med en utvecklad intelligens och medvetande. De är naturfolk som lever i stark symbios med allt levande genom den andliga kraft de kallar Eywa.

Na’Vin Neytiri tillsammans med Avataren Jack Scully

För att studera och förstå Na’Vis och livet på Pandora har man också installerat ett forskarteam under ledning av Dr Grace Augustine (Seygourney Weaver). Forskarteamet har utvecklat gentetiskt perfekta Na’Vi-kroppar som kan styras och kontrolleras av människor. Dessa kroppar kallas Avatarer. Varje Avatar är skräddarsydd till en mänsklig ”förare” vars hjärna synkroniseras med Avataren. Genom denna koppling tar föraren över kroppen och kontrollerar den. På så sätt kan de röra sig fritt och nå och interagera med de lokala Na’Vis. Filmens huvudperson är en av dessa Avatar-förare, Jake Scully (Sam Worthington).

Filmens konflikt bygger på den klassiska mänskliga imperalismen, den materiella rovdriften av den värdefulla mineralen till varje pris, å ena sidan. På den andra sidan finns det harmoniska, naturliga och andliga livet som Na’Vis lever. Många har dragit paralleller med den amerikanska imperalismens militära invasioner och försök att kontrollera oljetillgångarna i Afganistan och Irak. Och absolut, detta är en tragisk mänsklig materalistisk egenskap, upprepad genom historien och fortfarande högaktuell. Makt och pengar kontra naturligt liv, ekologisk balans och andliga värden. Vi ser det överallt på Jorden.

Men James Cameron lyckas lyfta hela detta mänskliga dilemma från Jorden och till en högre och tydligare dimension i filmen. Han gör det elegant och med träffsäkra karaktärer i ett actionladdat epos utan pekpinnar.

Eywas andar välkomnar Avataren Jake Scully.

Livet på Pandora är värt några kommentarer. Kort sagt: häpnadsväckande. Du vandrar verkligen på en främmande planet. På ytan känns den bekant med all växtlighet, vatten och skogar. Men där slutar likheten. Varje detalj är annorlunda. Alla växter och livsformer är nya för dig. De inte bara ser annorlunda ut, de beter sig också annorlunda. En stilla vandring i de självlysande skogarna är bland det vackraste du sett. Och du blir förundrad över de svävande bergen (de svävar tack vare Unobtanoium) och Eywas närvaro och hur Na’Vis kan koppla sig samman med alla levande väsen. Du skulle verkligen vilja vandra där på riktigt. Gränsen mellan datoranimation och verklighet går inte att avgöra. På Pandora smälter de samman i en ny fantastisk verklighet.

Jag tänker smälta den här versionen ett tag innan jag ser 3D-versionen. Jag vill nämligen inte sitta och jämföra. Jag vill uppleva den på nytt. Jag vill tillbaka till Pandora.

.

★★★★★ (Strålande)

– –

Annonser