Get Low ★★★★

En del filmer gillar man utan att man direkt kan sätta fingret på varför. Get Low var en sådan film. Kanske har jag en viss förkärlek för lite annorlunda filmer, för Get Low är en annorlunda film, lugnt och skickligt berättad, snyggt filmad och med suveräna rolltolkningar. Filmen bygger på en sann historia, eller åtminstone en legend. Det är berättelsen om Felix Bush (Robert Duvall), en man som frivilligt drog sig undan samhället i Tenesee på 30-talet och det sociala livet och levde som en eremit i sin stuga ute i skogen i 40 år. Med åren blev han sedd som en underlig gammal kuf och det berättades många historier om honom.

Felix Bush kontaktar begravningsfirman för att ordna inför sin egen begravning. Han har dock ett ovanligt önskemål. Han vill själv närvara på begravningsfesten och han vill bjuda in alla som har en berättelse om honom att berätta. Begravningsentreprenörerna Frank Quinn (Bill Murray) och hans partner Buddy (Lucas Black) går med på mannens sista önskan och sätter igång med förberedelserna.

Men berättelsen tar nu nya och oväntade vägar. Som ett pussel där bitarna slumpvis faller på plats börjar man inse att det finns något intressant bakom ytan. Felix Bush är en fåordig man och istället för svar kommer nya antydningar. Hans självpåtvingade eremitliv blottar i en skuld och en skam som aktualiseras via en gammal bekant, Mattie Darrow (Sissy Spacek) som återvänder till staden. Mer ska jag inte berätta om handlingen.

Robert Duvall gör en enastående karaktärsroll som Felix Bush, fint stöttad av Sissy Spacek, Bill Cobbs och Bill Murray. Filmen är underbart fint och varsamt regisserad av Aaron Schneider som med Get Low gör sin första långfilm (som dessutom belönats med ett gäng priser). Grattis, det bådar gott.

★★★★ (Mycket bra)

.

Annonser