True Grit ★★★★

Den 14-åriga farmarflickan Mattie Ross (Hailee Steinfeld) är vittne till hur hennes far mördas av lejde mördaren Tom Chaney (Josh Brolin). Hon bestämmer sig för att hämnas och hyr hjälp av den tuffaste US marshal hon kan hitta, en man med ”true grit” (det rätta virket), Reuben J ”Rooster” Cogburn (Jeff Bridges). Den enögde, alkoholiserade och säregne sheriffen övertygar inte Mattie som beslutar sig följa med på jakten efter hennes fars mördare. Texas rangern LaBoeuf (Matt Damon) dyker upp och slår följe in i indianland, han jagar Tom Chaney för ett annat mord. Den osannolika trion ställs inför faror och överraskningar där var och en får visa om de har ”det rätta virket”.

Storyn är enkel och bygger på en novell av Charles Portis. Novellen filmatiserades redan 1969 med John Wayne, Kim Darby och Glenn Campbell i huvudrollerna. Trailer. Och det är den enkla storyn som gör att bröderna Coen kan ta ut svängarna och ge filmen karaktär.

I händerna på bröderna Coen och med Jeff Bridges blir detta en fantastisk film. En resa som inte bara är en jakt in i indianernas land utan också en resa in i var och en av karaktärerna. ”Roosters” monologer är helt suveräna och kontrasten mellan honom och den unga, men beslutsamma och kloka Mattie ger filmen en härlig spännvidd. Med bröderna Coen vid spakarna så blir filmberättandet en karg resa i ett kallt land men med både värme och humor utmed vägen. En klar tycka om-film. Jeff Bridges hittills bästa.

4 till True Grit.

★★★★ (Mycket bra)

Trailer True Grit 2010 här.

.

.

Annonser