Repo Men ★ och The Way Back ★★

Midsommar kanske inte är den tid man slår sig ner i biosoffan hemma för att se en film. Man kanske hellre ska stå utomhus och skräna runt en grill. Nu blev det inte så utan vi valde att runda av midsommarkvällen och midsommardagen med en film. Av en slump valde vi två osedda filmer som legat på hyllan ett tag.

Repo Men

En riktigt mycket tveksam film. Judd Law och Forest Whitaker är repo men som samlar in artificella kroppsdelar som kunderna inte betalat i tid. Ungefär som Monty Python i sketchen ”Deliver a liver”. Bedöva, skär upp, plocka ur den aktuella kroppsdelen, t ex en njure eller ett hjärta, och lämna tillbaks dem till företaget. Låter det sjukt? Javisst, en helsjuk pinsam film. Motbjudande och äcklig. Se den inte, såvida du inte studerar till kirurg eller operationssköterska.

– –

Betyg: ★ (Usel)

– –

The Way Back

1941 rymmer en grupp med fångar från Gulag i Sibiren. The Way Back, fint regisserad av Peter Weir, handlar om den långa flykten från misären i Gulag till friheten i Indien. Alla överlever inte den drygt 600 mil långa fotvandringen genom snöstormar, berg och öken, hunger, kyla och brännande ökensol. Fyra man kommer fram till slut, till friheten.

I huvudrollerna ser vi bland annat Jim Sturgess, Ed Harris och Colin Farrell som alla ger gestalterna ett liv som präglats av den karghet som råder i ett fångläger. Filmen håller en låg profil och rör sig i omsorgsfullt valda miljöer (mycket bra filmfoto). Filmens långsamma tempo stöder den långsamma och slitsamma fotvandringen, bristen på vatten och föda och kampen att ta sig vidare, trots motgångar. Filmen är välgjord men rätt förutsägbar. Dramatiken försvinner lite när man redan i förväg vet att några klarade av den långa färden.

– –

Betyg: ★★ (Medelmåttig) på gränsen till Bra.

Annonser