The Perfect Storm ★★★

Blåsiga kyliga sommarkvällar då man inte vill vara ute är perfekta för gamla filmrepriser. Vi klämde en gammal rulle i söndags som jag gärna ville se en gång till, The Perfect Storm, regisserad av Wolfgang Petersen (Das Boot, Airforce One, Outbreak, Troy) och med George Clooney, Mark Wahlberg, Diane Lane, William Fichtner, John C. Reilly och Mary Elizabeth Mastrantonio i huvudrollerna. Ett namnkunnigt gäng bakom filmen med andra ord.

The Perfect Storm hade premiär år 2000 och har 6,2 poäng på IMDB (61.000 röster). Det är en välgjord film, bra story coh bra berättande med lyckad rollbesättning och bra rolltolkningar. Filmen handlar om svärdfiskfångaren Billy Tyne som är kapten på fiskeskutan Andrea Gail med hemmahamn i fiskarstaden Gloucester, Massachusetts.

Filmen börjar med att svärdfiskebåtarna kommer tillbaka till hamn. Andrea Gail efter en mindre lyckad fångstturné som genast visar sina ekonomiska konsekvenser för mannarna ombord. Billy Tynes vän och konkurrent Linda Greenlaw (Mary Elizabeth Mastrantonio) har lyckats betydligt bättre. Det krassa resultatet gör att Billy Tyne beslutar sig för att ge sig ut igen, trots de annalkande höststormarna. Ett ödesdigert äventyr, menar många.

Jag minns att jag läste om att utvecklarna av 3D-animationsprogrammet Maya (som används av många storfilmer för special effects och animerade figurer och miljöer, t ex Avatar) var tvungna att bygga en helt ny modul som hette Fluid, som kunde skapa realistiska hav med rasande stormar och jättevågor. Det är dessa vågor som Andrea Gail möter på väg hem från en lyckad fångst långt ute till havs med mer än 30 ton svärdfisk ombord.

Filmen står sig bra efter dryga 10 år. Det är ingen jättesuperfilm, men välgjord och välspelad. Betydligt bättre än att sitta ute i snålblåsten i 130 minuter en kylig sommarsöndagkväll.

– –

Betyg: ★★★ (Bra)