Requiem for a Dream ★★★

Jag vet inte hur jag kunnat missa denna film. Jag måste ha sovit när alla snackade och skrev om den. ”Requiem for a Dream” är en stark film, stark på många sätt, som jag ska återkomma till. Filmen som släpptes 2000 har 8,5 på IMDb (219.000 röster). Så många kan bara inte ha fel.

Filmen som baseras på en bok av Hubert Selby Jr, som också skrivit filmmanuset, regisseras av Darren Aronofsky (Black Swan, The Wrestler, The Fountain). ”Requiem for a Dream” handlar om droger. Har du en gång fastnat är du fast för livet. Fyra människor, fyra öden, fyra kamper mot beroendet och fyra bittra resor genom det smutsigaste och fulaste.

Filmen kretsar runt Harry Goldfarb spelad av Jared Leto (Fight Club, Lord of War, Mr Nobody), hans flickvän Marion som spelas av Jennifer Connelly (Blood Diamond, The Day the Earth Stood Still) deras polare Tyrone och deras jakt på droger, missbruk och misslyckade drömmar. Parallellt träffar vi Harrys mamma, Sara Goldfarb, spelad av Ellen Burstyn. Mamman som lever ensam med sin tv och i sin tv-värld är kraftigt pillerberoende.

Requiem for a Dream är ingen trevlig film, ingen film med Hollywoods happy ending. Det är en rå och naken film om missbruk. En film utan pekpinnar och utan lösningar. En film som inte heller blir sentimental eller smetig. Requiem for a Dream är smart filmad, rappa nakna klipp med en hög konstnärlig känsla och kristallklar berättarteknik. Och den har även humor, ironi, kärlek och karikatyrer, mitt i det svarta allvaret.

Välgjord film, bra skådisar, bra manus och väl utfört arbete. Se den om du också missat den.

Du får ingen större lust att börja knarka av den.

– –

Betyg: ★★★ (Bra)

☛ se Trailer.

.

.

Annonser