Lord of the Rings ★★★★★

Det är repris på Sagan om Ringen hemma, nu när Blu-rayboxen kommit. Vi har tittat igenom de tre extended versions av filmerna och de är fortfarande mäktiga och fantastiska och de känns än mer detaljrika och verkliga i högupplöst 1080p Blu-ray förstås.

Jag läste Sagan om Ringen första gången 1969 och sedan dess har läst om den flera gånger. Det är få böcker för övrigt som jag läst om. Jag blev helt tagen av böckerna. Jag hade aldrig läst något liknande, så detaljrikt, så spännande och så engagerande. Jag upplevde att jag fick vara med i Midgård, jag kunde se och känna miljöerna, alverna, hoberna och de svarta ryttarna, det mörka hotet, Saurons kraft och de godas kamp, hopp och förtvivlan och brödraskapets band. Det var som att få vandra med i en 3D-film. J R R Tolkien skapade historia. Böckerna har sålts i över 150 miljoner exemplar.

1978 gjordes ett första försök att filmatisera J R R Tolkiens böcker om Härskarringen. Det var en vacker och välanimerad (tecknad) version av Ralph Bakshi som skulle göras i två delar. Filmen blev ingen kritikerhit och det blev ingen del 2 av berättelsen. Se trailern.

Peter Jackson

1995 började Nya Zeeländske (heter det så?) regissören Peter Jacksson att undra varför ingen kommit på idén att försöka göra Sagan om Ringen med hjälp av den moderna digitala dataanimationstekniken (som vi såg ordentligt för första gången i Jurrasic Park 1993). Han lyckades få två filmbolag att stötta projektet, först Miramax och sedan New Line. Lord of the Rings ansågs vara ett världens mest vågade filmprojekt. Peter bestämde sig för att skjuta upp den planerade produktionen av King Kong och ge sig i kast med triologin om Härskaringen. Filmerna förbereddes minutiöst, från storyboard till karaktärer, miljöer, design, kläder och rekvisita. Allt var specialdesignat och man tillverkade 48.000 rustningar, 500 pilbågar, 10.000 pilar, 1.800 Hob-fötter, öron och näsor och 19.000 kostymer som vävdes, syddes och åldrades. Bara Hobsala var ett landskapsprojekt som tog ett år att bygga och odla fram.

Inspelning av de tre filmerna gjordes samtidigt i Nya Zeeland och tog drygt ett år. Varje film fick sedan ett års post-production efter varandra med klippning alla digitala effekter och animationer, musik med mera. Det Nya Zeeländska företaget Weta Workshop producerade alla figurer, byggde miljöer, minityrer, masker, vapen, kläder och rekvisita samt stod för all dataanimation (Weta Digital). Anm: Weta blev också huvudansvariga för all dataanimation i Avatar.

Howard Stern som skapat filmmusiken har skapat ett mästerverk i sin egen klass. Normalt skriver man filmmusik på några månader, Howard arbetade med i detta projekt under hela resan (fem år) och fick dessutom skriva nytt material i efterhand när extendend versionerns skapades. Filmljud och ljudeffekter är också makalöst bra och välgjorda.

Trilogin hade premiär i december 2001, 2002 och 2003. Den sammanlagda budgeten för filmerna blev 285 miljoner dollar. De har hittills spelat in 2,9 miljarder dollar och vunnit sammanlagt 30 Oscar.

Lord of the Rings-trilogin är unik filmhistoria. Något motsvarande kommer inte att hända igen. Filmerna är mycket sanna mot Tolkien, även om de inte följer böckerna slaviskt. Han skulle vara stolt om han hade fått möjighet att se dem.

– –

Betyg: ★★★★★ (Strålande)

Och ett plus till allt intressant extramaterial om filmprojektet som medföljer i boxen (totalt 24 timmar extramaterial).

.

Nu pågår Peter Jacksons inspelning av Tolkiens Bilbo som spelas in i två delar och ska ha premiär i december 2012 och 2013. Vi ser fram mot dem.

– –