Stäng alla börsar i fem år

Fy tusan vad trött jag blir på alla tidningar och nyhetskanaler som mal på om börsen, finanskriser och undergångar. Bullshit.

Den verkliga krisen undviker man att skriva om. Den som är verklig och drabbar oss alla över hela Jorden. Den pågår för fullt och i allt snabbare takt. Klimatförändringarna som dramatiskt kommer att påverka livet på jorden är långt mer allvarliga och allomfattande än världens alla börsanalytiker, finansexeperter och spekulanter tillsammans.

Skyfallen, de extrema ovädren, torkan, isavsmältningen och växt- och djurlivets förflyttning norrut är betydligt mer påtagliga tecken på att något allvarligt håller på att hända. Betydligt mer allvarligt än att Londonbörsen stängde på -0,5.

Tänk om vi kunde få alla dessa duktiga, analytiska och kreativa finansexperter, finansministrar, regeringschefer att engagera sig lika ivrigt i vår planets framtid som de engagerar sig i hur aktierna dyker upp och ner. Tänk vilken energi och kreativitet som kunde frigöras för att begränsa effekterna och utveckla bättre teknologi och resurssparande. Tänk om det vore lika hippt att spara och omfördela jordens resurser som att flytta omkring aktier. Tänk om det vore lika belönande att prestera ny och bättre teknologi som att ro hem ett börsklipp.

Egentligen är hela den här frågan ett fett underbetyg till marknaden. Marknaden skiter i miljön. Marknaden drivs av egoism. Tyvärr har marknaden kidnappat inte bara massmedia utan också politiker och regeringar. Ett kortsiktigt ekorrhjul som håller oss borta från verkliga och långsiktiga värden.

Det är därför vi struntar i hur det går för livet på den här planeten. Om börsen går dåligt så kan planeten gå åt helvete med. Vem bryr sig om fossila bränslen eller växthusgaser när det finns råoljeindex, Nasdaq och självspelande placeringsrobotar som spottar tusentals placeringar i minuten helt automatiskt. Vår värld är sjuk.

Ibland har jag lust att flytta till en annan planet. Eller stäng åtminstone karusellen ett tag så vi får en chans att tänka till. I annat fall kan det komma Aliens och utrota oss för rädda Galaxens ekosystem (se denna länk och denna).

.

.

Annonser