En Apple-vecka är till ända

”Lets talk iPhone”

När Tim Cook, Philip Schiller och Scott Forestal gick upp på scenen i tisdags för att presentera iOS 5 och den nya iPhone 4S så visste de att deras ledare Steve Jobs låg hemma och var mycket nära slutet (han avled på onsdagen). Därav en något dämpad, men trots det väl genomförd presentation. Mot denna bakgrund ska ingen döma deras förmåga att ta över ledarskapet för Apple.

► Se hela presentationen här.

Besvikelse över utebliven iPhone 5

En del skribenter på nätet har uttryckt en besvikelse över att Apple inte lanserade en ny iPhone 5 vid tisdagens event. Men vänta lite, Apple presenterade visst en helt ny iPhone, med ny och upp till sju gånger snabbare processor, dubbelt så mycket minne, avsevärt bättre 8 megapixel kamera och 1080p videoinspelning med inbyggd stabilisator plus en personlig assistent vid namn Siri som du kan snacka med och som ringer upp, kollar väder, påminner dig om viktiga saker och hämtar information. Den är en sann World Phone med inbyggt stöd för både  HSDPA, GSM, EDGE och CDMA.

Apple kallade den inte bara för iPhone 5. Den heter iPhone 4S eftersom man valt att bibehålla den populära och funktionella yttre designen från iPhone 4. Den nya iPhone 4S borde få några av konkurrenterna att börja kippa efter andan igen. Enligt AT&T så tog de emot 200.000 förbeställningar under det första dygnet vilket är rekord och väsentligt mer än tidigare iPhones, och tyder på att en mycket lyckad introduktion väntar Apple.

iOS 5 och iCloud

Den helt nya iPhone 4S i kombination med uppdateringen till iOS 5 gör den till en delikat läckerbit för alla som gillar att mumsa på tekniska framsteg och avancerade smartphones i synnerhet. Men Apple drivs inte av att visa upp de mest häftiga tekniska specifikationerna, utan av att ge sina kunder den absolut bästa användarupplevelsen och användarnyttan. Det är så de definierar ordet design. De vill skapa en attraktiv och läcker enhet som du alltid kan ha med dig och som du kan kommunicera med världen med och hitta dina vänner och all den information du för stunden behöver. En enhet som innehåller din musik, dina foton och filmer och dina spel och dina nöjen. Men som du också kan använda som stöd i ditt jobb och dina fritidsaktiviteter, utföra ärenden, handla och betala med och skapa med. iPhone 4S och iOS 5 är ytterligare ett stort steg på den resan.

Apple erbjuder tre plattformar för detta. Bordsdatorer hemma eller på jobbet (iMac och Mac Pro), mobila datorer (MacBook Pro och MacBook Air), fickdatorer (iPhone) och den nya generaionen mobila kombidatorer (iPad). Med iCloud vill Apple göra det enklare och smidigare och se till att du alltid har det du behöver i dina plattformar genom att automatiskt synka dina bilder, musik och dokument. I praktiken innebär iCloud att när jag tar ett foto med med iPhone så finns bilden automatisk även i min dator och iPad.

Steve Jobs

Steve Jobs lanserade sin egen själ med kampanjen Think Different 1997 när han kom tillbaka till Apple. Den kom att inspirera och bilda grunden för det nya Apple, som skulle spira ur askan från John Scully, Spindler och Amelios katastrofala ledarskap och bli Apples själ. Det är Apples själ. Inte bara Steve Jobs. Han har rekryterat de bästa medarbetarna och ”soul-mates”  för att förvalta detta arv och föra det vidare. De som oroar sig för att Apple kommer att säcka ihop och degenerera nu när Steve är borta, tror jag oroar sig i onödan.

► Reklamfilmen ”Think Different”.

► Steve Jobs (i kortbyxor) introducerar ”Think Different” 1997

► Steve Jobs mycket personliga tal vid Stanford University

Tveklöst har Steve Jobs påverkat våra liv. Hans visioner, hans mod och envishet fick datorn att lämna datorhallarna och hamna på våra bord och därmed starta PC-eran, han fick vår skivsamling att flytta in i en liten bärbar iPod, han förändrade hela musikbranschen och filmbranschen och vår syn på media, han gillade inte dåtidens mobiltelefoner och skapade en iPhone – något som förändrade hela mobilbranschen över en natt. Han definierade hur en mobil dator skulle se ut och fungera och visade upp MacBook Air och iPad som slog undan fötterna helt på den s k notebookmarknaden. Och detta med en unik känsla för kvalitet, design och finnish. Han gjorde allt detta tillsammans med sina skickliga och lika hängivna och visionära medarbetare på Apple. Apple har mist sitt lok nu och behöver visa att andra kan ta den rollen. Tim Cook är inte Steve Jobs, men den person eller det team som ska ta rollen som Apples nya lok är inspirerade, visionära och skickliga nog för att åka vidare på Apples spår. Det är min fulla övertygelse. De lever i ”Thing Different”-andan.

– –

PS. Filmer via iTunes

Jag kan inte låta bli att med glädje notera att nu verkar filmer via svenska iTunes bli verklighet. Det har jag väntat på länge. Det är ännu inte officiellt lanserat men redan idag kan man hyra eller köpa långfilmer både i standard och HD via svenska iTunes. Och den nya lilla svarta Apple TV finns i svenska Apple Store. Jag har förstås beställt en.

.

.