Juholt blev visst kvar

Socialdemokraternas verkställande utskott (VU) har nu enats om att ställa sig bakom Juholt som sin partiledare. Man ska arbeta för att återupprätta förtroendet, både för Juholt och för den socialdemokratiska politiken.

Skeppsbruten blev inte akterseglad

Det blir ingen lätt uppgift. Det är nog inte så många som kan tänka sig Juholt som stadsminister i Sverige idag. Å andra sidan hade det inte heller varit någon lätt uppgift att hitta en ny kandidat om Juholt frivilligt avgått. Frågan är bara vad som skadar partiet mest, att dra vidare med Juholtaffären i ryggsäcken eller begrava den och gå vidare.

Juholt själv står nog pall. Han har ju hittills inte menat mycket med vad han sagt. Och om han sagt något så var det inte det han menade utan snarare tvärtom. Han har lätt och svänga på klacken. Men det handlar ju egentligen inte bara om honom, utan om valresultatet 2014.

Fortsätter Juholt att snurra på som hittills så kommer inte 2014 bli det som (s) vill. Enda sättet att nå dit med Juholt i spetsen är att sätta strama tyglar på honom och det är sannolikt det som VU gjort idag. Att den senaste tidens spekulationer och mediadrev dragit igång beror nog inte bara på oegentliga ersättningar, utan det var nog snarare droppen som fick bägaren att rinna över för många.

Vad händer när han gör bort sig nästa gång?

Annonser