Yasuragi Yes

Yasuragi är japanska och betyder “inre ro och harmoni”. Något vi människor mår gott av och som egentligen är ett naturligt tillstånd. Att åka iväg en helg och ägna sig åt yasuragi ger ett välbehövligt tillskott av sinnesro och intre balans. Så kom vi äntligen iväg till Nacka och Yasuragi Hasseludden. Vi hade hört så mycket gott om stället och förväntningarna var höga.

När vi checkade in i receptionen vid 16-tiden fick vi våra Yukatas (som en kimono fast i bomull) och ett par tofflor. Från hyllan bredvid kunde vi ta varsin baddräkt och badbyxor i lämplig storlek. Och vi ombads att byta om och ha Yukatan på oss under hela vistelsen. Sagt och gjort. Vi gick till vårt rum som låg i samma våningsplan som receptionen och kastade av oss jeans och vardagskläder och knöt Yukatan om oss och stack fötterna i tofflorna. Utanför rummen fanns små korgar som vi skulle använda som våra väskor att bära böcker och handdukar i. Det går åt ett gäng handdukar under en helg på Yasuragi.

Vi deltog på en badintroduktion där vi satt på kuddar och lyssnade till filosofin med Yasuragi. Vi var inte här för att motionera utan för att gå ner i varv och vara “här och nu”. Som en del i detta är rening och tvagning en viktig del som inte bara är fysisk utan också själslig, eller andlig om man så vill. Vi fick lära oss tvagningsritualerna, om de varma källorna och bassängen. Bassängen är ingen motionsbassäng för simning utan en bassäng att bara vara i, ta något simtag, röra sig lugnt och rena kropp och själ. Det lät okej och vi var nyfikna att prova.

Nu blev det ingen tid för tvagning och bad på fredagen utan vi strosade runt och lärde oss hitta på Yasuragi. Det är en stor anläggning, vackert och stilfullt enkelt inredd. Japaninspirerad förstås men med måtta. Överallt mötte vi andra gäster i Yukatas och tofflor och en korg under armen som vi log, nickade och hejade på.

Klockan 19 serverades middag i Tepanyaki. Den är unik i landet och som i Japan är den visuella upplevelsen av maten lika viktig som smaken . I Teppanyaki har varje bord en kock som tillagar maten på en stekhäll vid bordets mitt. Alla råvaror är av bästa kvalité och hanteras med noggrannhet och precision. Han berättar hela tiden vad han gör och varför och vi får alla en lektion i matlagningskonsten. Under kvällen tillagas och serveras en femrätters middag som smakade alldeles utsökt.

Middag: En god Katsuryokusallad, soppa, Yakitori som förrätt och en riktigt tokmör oxfilé med teriyakisås till huvudrätt avrundad med en brylépudding med mangosorbé.

Vi sov gott den natten.

Lördag morgon inleder vi med en halvtimmes skön zenmeditation i grupp innan frukost. Det är en bra start på dagen med mycket sinnesro. Frukosten var omfattande med allt du kan önska dig, från goda fruktjuicer, japanskt te, kaffe, bröd, pålägg och yoghurt, müsli, äggröra och bacon och förstås sushi och massor med fräscha frukter.

Sedan var det dags för tvagning och bad. Det finns två herravdelningar och två damavdelningar för tvagning. En av vardera är en tyst avdelning och vi valde den tysta. När du strippat ur din Yukata kommer du in i tvagningsrummet. Det är mycket dämpad belysning och det står rader med träpallar och träbyttor med en vattenkran framför varje.

Man lägger en tvättlapp på pallen och fyller träbyttan med varmt vatten som man häller över sig. I lugn och ro upprepar du denna sköljning för att spola bort allt det man har med sig från den yttre världen när man kom. Sedan tar man lite av den väldoftande tvålen och med en annan tvättlapp masserar du dig ren, från fötterna och upp mot härtat och från fingrarna ner mot hjärtat. Kan upprepas en fem-sex gånger. Skölj med varmvattnet i byttan mellan omgångarna. Framför allt gör det sakta i slow motion och njut av känslan och sinnesron. Därefter kryper man ner i de varma källorna för att rena själen. Temperaturen är 38 grader och man ligger raklång och blundar i stenpoolen och bara är, tills det känns lagom att dra på sig badbrallorna och gå ut i stora bassängen.

Runt om bassängen finns sköna vilstolar. De flesta verkar ligga och bara slappa och ha det skönt. Ett måste är förstås att krypa ner i de varma utomhuskällorna. Luften var fylld med ånga från det trettioåttagradiga vattnet och stämningen var vacker med de gyllengula och orange höstlöven runt omkring. Jag kan tänka mig att det känns häftigt att bada härute när det är full vinter och snö runtomkring.

Lunch: en rejäl och god tallrik med sushi.

Efter lunch drog vi oss ner till loungen och slappade och läste böcker. Vi provade de gungande fåtöljerna som spelar tyst meditativ musik medan man gungar fram och tillbaka i rymden. Coolt.

Klockan 16 har vi bokat fiskpedikyr. Jo precis. Små fiskar som käkar upp alla döda celler på fötterna. Lätt kitllande upplevelse, kändes som att stoppa fötterna i kolsyra som bubblar. Men fötterna var faktiskt kvar och så mjuka och sköna efteråt. Kanske ska skaffa ett stim av de små rackarna.

Innan middagen hann vi med ytterligare en zenmeditation.

Midag: 2 spännande förrätter och en utsökt hjortfile toppad med en chokladcremedessert.

Söndagen började med frukost och sedan zenmeditation och därefter tvagningritualerna och bad. Vi avslutade med att läsa ut böckerna i loungen och käkade frukt för att senare kliva ur Yokatan och hoppa i strumpor, skjorta och jeans. Vi checkade ut strax före klockan 12. Hela söndagseftermiddagen och kvällen kändes som var skönt och mjukt inpackade i bomull.

Den här helgen vill vi definitivt göra om. Anläggningen, personalen, maten, stämningen och hela upplevelsen får högsta poäng. Det fanns mycket mer att göra på Ysauragi, aktiviteter och behandlingar, allt från massager, Yoga och kampkonst till sushiskola och mindfloating. Den som spar han har. Yokatan och tofflorna fick man ta med sig hem.

.

Läs mer om Yasuragi.

.

.

Annonser