Det sjunkande skeppet

Anna Laestadius Larsson i SvD:

Tredje däck är sedan länge översvämmat. På andra däck läcker vattnet stadigt in. Men på första däck dansas det glatt vidare som om ingenting har hänt. Jag drömmer mardrömmar om Titanic och vaknar svettig upp och inser att de är sanna.

På Wall Street sätter de 1 procenten proppar i öronen för att slippa höra protesterna från de övriga 99 procenten. Skickar polisen för att rensa upp när demonstranterna blir för högljudda. Här hemma ransonerar riskkapitalister de gamlas och allra svagastes kissblöjor så att festen kan fortsätta i skatteparadiset.

Vi har redan stött emot de första isbergen. Hela länder står på ruinens brant. Klimatet är redan på god väg att förstöras. Och borta vid horisonten mullrar vampyrsamhället…

Anna Laestadius Larsson tror det finns tid att vända skutan. Det tror jag med. Men finns det tillräcklig kraft och vilja? De som har den egentliga makten i samhället är den arbetsföra medelklassen. De är dessvärre alltför nerdrogade med tv-såpor, prestationsångest och konsumtionsorgier. Titantic gick till botten.

Isbergen är fakta. Likaså att de nedre däcken är vattenfyllda. Livbåtarna räcker inte till. Likafullt pågår festen på övre däck.

.

.

Annonser