Cowboys and Aliens ★★★★

Idén till filmen kommer ursprungligen från idén om en tecknad novell med namnet ”Cowboys and Aliens” av Scott Mitchell Rosenberg 1997. Novellen publicerades 2006 med hjälp av illustratörerna Dennis Calero och Luciano Lima. Jon Favreau (Elf, Iron Man) signade på som regissör och Steven Spielberg som gillade filmidén klev in som executiv producent. I rollerna finns bland annat Daniel Craig, Harrison Ford och Olivia Wilde.

Cowboys-and-Aliens

Året är 1873. I det karga Arizonas ökenlandskap vaknar Jack Lonergan (Daniel Craig) upp. Runt handleden har han en mystskt metallarmband och han har drabbats av total minnesförlust. Han vet inte vem han är och varför han är där han är. Så småningom hamnar han i den lilla präriehålan Absolution som styrs av ranchägaren och gamle hårde översten Woodrow Dolarhyde (Harrison Ford). Sheriffen upptäcker att Jack är efterlyst och han låses in i en fångtransport för att fraktas bort. Just då syns några märkliga ljus på himlen som närmar sig staden och Jacks mystiska armband vaknar till liv.

Idén att blanda aliens och cowboys är helt underbar. Det hade kunnat bli en rörig smet, men man har skickligt sett till att det i första hand är en äkta vilda västernfilm. Miljöer och människor är så mycket vilda västern som det kan vara. Det utesluter inte att aliensbiten är lika väl genomförd och får filmen att balansera på sina ytterligheter.

Harrison Ford, Daniel Craig och Olivia Wilde gör mycket bra ifrån sig och alla karaktärer känns välgenomtänkta och väl spelade. En helgjuten film med ett mycket märkligt tema med andra ord. Det fungerar och filmen är helt klart sevärd.

När kommer Indians and Vampires?

Betyg: ★★★★ (Mycket bra)

Läs mer.

Annonser