Pirater och dinosaurier

I en debattartikel i Svenska Dagladet idag går några av ”branschens” företrädare till angrepp mot piratkopiering igen, under rubriken:

Sverige är fortfarande piraternas paradis

I artikeln beskyller en del av “branchens företrädare” Internet, Internetoperatörerna och politikerna för att piratkopieringen inte minskat sedan IPRED infördes. Det har blivit lite som att gå mot röd gubbe. Ingen tittar snett på dig för att du gör det och risken att åka på böter är i det närmaste obefintlig.

Jag håller med branschen att det är tråkigt att det blivit så. Att ladda ner film, musik och annat via torrents är inte den roligaste hobbyn. Det tar tid, kräver ofta lite meck och du vet aldrig vilken kvalitet du får. Dessutom snuvar man artisterna och upphovsmännen på pengar som de rättmätigt ska ha. Så det känns inte helt bra för en människa med hyfsat normalt samvete.

Men varför har det blivit så? Inte är det väl Internet som sådant som är boven. Det är ju lika dumt som att påstå att det är vägnätets fel att det händer bilolyckor. Vägnätet är här för att stanna och så är Internet med.

Är det operatörernas fel då? Är det Telia, Bahnhof, AllTele och Bredband2 som är orsaken till att det piratkopieras i Sverige? I så fall lika mycket som att det är SJ:s fel att två passagerar hamnade i bråk och handgemäng med varandra på kvällståget mellan Stockholm och Uppsala.

Dra inte in politikerna i detta, de har fullt upp med att lära sig e-post.

Jag skulle rekommendera artikelförfattarna att ta fram en stor spegel och granska sig själva för att se orsaken till att det piratkopieras hej vilt i landet. Det är nämligen den så kallade film- och underhållningsbranschen som ger näring till det. Hur kan det komma sig? De är ju motståndare till piratkopiering och vill bötfälla och så i bojor alla som går mot röd gubbe.

Den så kallade branchen saknar insikt och handlingsförmåga att anpassa sig. Därför kallas de ibland för dinosaurier. De tror att den försäljnings- och distributionsmodell som funkat så bra ända fram till mitten av 1990-talet ska fungera även 2011. Hade inte Internet exploderat så hade det säkert forfarnade fungerat. Men Intenet kom för att stanna och banker, resebyråer, butiker och till och med biografer, lärde oss att Internet kan användas för att köpa och utföra allehanda tjänster. Därför slutade vi gå ner till videobutiken på hörnet och hyra en rulle. Därför slutade vi med att samla på skivor och filmer. För just musik, film, underhållning och böcker är som gjorda för digital försäljning och distribution. Dessutom köpte vi hemmabioanläggningar för att slippa sitta och trängas med popcornfolket på biografen.

Det är ett nödvändigt ont att vara pirat idag. I alla fall för den stora massan.

Den dagen då branschen i Sverige, inte bara förstår, utan också anpassar sig till marknaden och skapar bra enkla och kundvänliga lösningar för försäljning och distribution via Internet, så kommer piratkopieringen att minska dramatiskt. Tänk iTunes.

Vi är garanterat många som hellre hyr eller köper en film via en sådan portal och betalar vad det kostar. Fördelen är så uppenbar. Vi får filen snabbt och kan börja titta efter några minuter och vi vet vilken kvalitet vi får. Kunde vi betala 39:- för att hyra en VHS-kassett på 90-talet så kan vi utan vidare betala 39:- för att hyra en film via nätet idag.

Böcker har fått en ny mening i den digitala världen med iPad och andra läsplattor. Se till att Apple AppStore och andra mediaplatser är välfyllda med svenska e-böcker. Vi kommer att köpa massor.

Sverige är fortfarande dinosauriernas paradis

är kanske en bättre eller åtminstone lika bra rubrik på debattartikeln i SvD. PS. Dinosaurierna dog ut.

.

.

.

Annonser