Alien-boxen (Blu-ray)

H R Geigers Necronome IV

Jag köpte Alienboxen på Blu-ray strax före jul och nu har vi tittat igenom filmerna på nytt och en liten summering kan vara på sin plats.

Till skillnad från de flesta samlingsboxar som Star Wars, Sagan om Ringen, Indiana Jones med flera, så är de fyra filmerna i Aliensboxen producerade av olika regissörer.

Alien (1979)

Bakgrunden till Alien-filmerna kommer från screenwritern Dan O´Bannon som under flera år utvecklade historien om som skulle kombinera science fiction och horror. Problemet var att ingen filmstudio trodde på den. Inte förrän George Lucas Star Wars haft succepremiär så satsade 20th Century Fox på filmen och erbjöd efter en hel del turer nykomlingen Ridley Scott (Blade Runner, Gladiator, Robin Hood) uppgiften som regissör. Ridley Scott började skissa på ett storyboard som imponerade på Century Fox som dubblade budgeten för produktionen.

O´Bannon introducerade Ridley Scott för H R Gigers konstverk Necronom IV och båda kände att Alien-känslan var den rätta. Scott kände att den största utmaningen var löst och for till Zürich och hyrde in H R Giger som designansvarig för aliens och allt som hade med deras värld att göra, från rymdskepp till ägg och embryo.

Valet att anlita Sigourney Weaver som huvudrollen Ripley var lysande. Man gjorde det för att skapa extra spänning i en mansdominerad science fiction genre. Men det var också hennes första huvudroll som skådespelerska och resulterade i flera priser och utmärkelser.

1979 fanns inte datoranimationer och CGI på kartan. Rymdskeppet Nostromo byggdes som modeller i flera storlekar. Och Aliens-monstret var en ovanligt lång man klädd i latex och specialhuvud i vilket han kunde skjuta ut extramunnen. I filmen visas aldrig alien i helfigur. Scott valde att bara visa delar av dräkten för så att biopubliken fick gissa hur monstret såg ut (vilket ytterligare förstärkte horror-effekten).

Filmen var banbrytande och riktigt jäkligt bra. Och är det fortfarande.

Betyg: ★★★★ (mycket bra)

Aliens (1986)

James Cameron (Terminator, Abyss, Titanic, Avatar) och producenten David Giller diskuterade idén om en fortsättning på filmen Alien. 20th Century Fox var inte övertygade trots Camerons utkast till story, men lovade, att om Camerons ”The Terminator” skulle bli en succé, så fick han göra Aliens. Så blev det.

Camerons fortsättning är mer actionfylld och kanske något mindre horror än Ridley Scotts. Men den är jäkligt bra och han tar storyn flera våningar högre. Den är fortfarande jäkligt bra, även om man kan tycka att marinkårstugget är lite töntigt bitvis idag.

Betyg: ★★★★ (mycket bra)

Alien 3 (1992)

Den tredje uppföljaren regisserades av David Fincher efter att 20th Century Fox lämnat över till Brandywine Productions. Hill och Giller producerade och skrev screenplay. Från början var det meningen att Sigourney Weaver bara skulle ha en liten roll i uppföljaren och att man istället skulle fokusera på korpral Dwight Hicks (Michael Biehn) från Aliens. Så blev det inte. Fox ansåg att Löjtnant Ripley var alltför central figur och bärande för filmserien.

Aliens3 tar vid där Aliens slutar och filmen har något sorgligt och vemodigt över sig. Det är inte en horrorfilm och inte en actionfilm i klass med Camerons Aliens. Filmen är slutet på storyn.

Första gången jag såg den blev jag besviken. Det var inte alls den film jag hade förväntat mig. Men efter att ha sett den några gånger, och nu senast i Blu-ray, kan jag konstatera att jag tycker om den. Inte lika mycket som de två första, men den knyter i hop säcken.

Betyg: ★★★ (bra)

Alien: Resurrection (1997)

Sedan kommer film nummer fyra, Resurrection (uppståndelse). Hill och Giller hade en idé om att man klonat fram en kopia av Ripley 200 år senare. Efter ett preliminärt manus av Joss Whedon, kontaktade Fox ett antal regissörer för filmen, däribland Peter Jacksson (Sagan om Ringen), men alla tackade nej. Flera trodde inte på idén. Fransmannen Jean-Pierre Jeunet (The City of Lost Children, Amélie) tackade dock ja.

Sigourney Weaver var mycket skeptisk och ville inte göra en fjärde film. Hennes avslut i Aliens3 var nog. Men efter att ha läst manuset insåg hon att det hade potential att utveckla rollen vidare. Så med ett arvode på 11 miljoner dollar och en co-producerroll tackade hon ja.

Min uppfattning är att fyran inte borde ha gjorts alls. Som fristående actionfilm vore den kanske ok, men som avslut på en Alien-serien är den dålig. Sigourney gör ett utmärkt jobb med att utveckla rollen som den klonade Ripley, men det hjälper inte. Storyn känns ansträngt töntig och övriga karaktärer är klena, inklusive Alien-labbet och alla monster ombord. Slutet är patetiskt dåligt och ovärdigt föregångarna. Filmen är bara ett exempel på ett krampaktigt försök att krama ut mer pengar från det som Ridley Scott och James Cameron skapade.

Jag gillade den inte 1997 och gillar den ännu sämre 2011.

Betyg: ★★ (medelmåttig)

Prometheus (2012)

Det är kanske samma anledning som gör att Ridley Scott nu återvänder till genren med sin nya film Prometheus. Enligt Scott så är det inte en prequel men den rör sig i samma universum som Alien. Ett forskarteam hittar ledtrådar till mänsklighetens historia på Jorden. Det leder dem till universums mörkaste hörn där en skrämmande strid möter dem för att rädda mänskligheten.

Hill och Giler producerar och Noomi Rapace och Michael Fassbender spelar huvudrollerna. Premiär i juni.

► Se Trailern