The Thing 2011 ★★

The Thing 1982

Vi som sprang på biograferna i början av 80-talet minns ett antal oförglömliga filmer som visades. Indiana Jones, The Shining, Aliens, Back to the Future, Die Hard, Blade Runner, Gandhi, Rain Man, Terminator, ET med flera. Det är också svårt att bortse från John Carpenters ”The Thing”, oavsett vad man tyckte om den, en science fiction horror film med Kurt Russel i huvudrollen.

Filmen utspelar sig på en amerikansk forskningsstation i det snöiga och iskalla Antarktis. En utomjordisk livsform infekterar stationen, en livsform som kan mutera sin värdkropp, imitera den och döda andra. I filmen börjar det med en infekterad hund som formligen exploderar framför kameran och en spindelliknade varelse ger sig på nästa offer. Panik utbryter på den utsatta och isolerade stationen, ingen kan lita på någon eftersom man inte vet vem som är infekterad.

Filmen var stark, äcklig och läbbig 1982. John Carpenter bjöd på en helt ny och vidrig alienupplevelse i en iskall och mörk isvärld. Tekniskt mycket imponerade effekter som samtidigt var riktigt vidrigt äckliga. Mycket av effekterna gjordes i stop motionteknik. Oavsett vad man tyckte om filmen så gick man inte oberörd därifrån. Filmen kom i skuggan av bland annat Steven Spielbergs E.T. som hade premiär samma år, men har senare fått lite kultstatus när den släpptes på video.

Betyg: ★★★ (Bra)

The Thing 2011

Två av filmvärldens mindre kända filmproducenter som livnär sig på att göra remakes av gamla filmer upptäckte ”The Thing” i Universal Studios arkiv. De valde (tack och lov) att göra en så kallad prequel istället för en remake, en film som skulle sluta där John Carpenters börjar. Den okände Matthijs van Heijningen Jr. valdes att regissera med filmmanus av Eric Heisserer.

Filmen inleder med att ett norskt Antarktis-team upptäcker en främmande farkost begravd i isen. Men också en varelse som ligger infrusen en bit därifrån. Amerikanska experter tillkallas och man tar loss ett isblock med den infrusna varelsen. Dessvärre är den inte död utan bryter sig loss. Sedan utspelar sig i stort sett samma story som i John Carpenters film och alien transformerar och förgör hela den norska stationen. Den enda skillnaden är att nu har man animatronics och datorgrafik att leka med istället för stopmotion-filmning.

The Thing 2011 tillför inget nytt. Den visar vad som hände på den utbrända norska forskningsstationen som amerikanarna besöker i John Carpenters film. Och den kommer inte i närheten av John Carpenters chockeffekter, eftersom vi redan sett dem, inte bara i The Thing 1982, utan också i otalet skräckfilmer senare. Till filmarnas försvar kan man ändå säga att de lagt stor möda på igenkänning och återkoppling och att filmen är på sätt och vis en hyllning till John Carpenter. Möjligen.

Betyg: ★★ (Medelmåttig)

.

Har du inte sett någon av dem, så välj i så fall John Carpenters The Thing från 1982.

Annonser