Rise of the Planet of the Apes ★

Remakes, Sequels och Prequels. Hollowood dammsuger arkiven i brist på nyskapande. Vi såg ännu en Prequel i brist på annat. Filmen som berättar storyn innan filmen Apornas Planet från 1968. Alla minns väl den, när Charlton Heston med besättning kraschlandar på en främmande planet som styrs av intelligenta människoliknande apor. Och scenen när de upptäcker att planeten de landat på är Jorden.

2001 gjordes en remake av filmen av Tim Burton med Mark Wahlberg i huvudrollen som fick rätt ljum kritik och 2011 kom man på den brajta idén att göra en prequel ”Rise of the Planet of the Apes”. Regi: Rupert Wyatt och i huvudrollerna James Franco, Andy Serkis and Freida Pinto.

Man testar ett nytt Alzheimervaccin på schimpanser och upptäcker att de utvecklar betydligt högre intelligenskvot som en följd. Vaccinet sprider sig till ett aphus och shimpanserna gör revolt och bryter sig ut. De överlistar människorna som dör ut på grund av vaccinets oväntade bieffekt (människor dör nämligen av det) och aporna tar över.

That’s all. En föga intressant story, rätt oengagerat och smått larvig. Den klassas som Drama-Action-SciFi och har fått hela 7,7 poäng på IMdB. Då förväntar jag mig mer. Filmen saknar helt känslomässig eller dramamässig koppling till originalet från 1968.

Betyg: ★ (Usel)

.

Men det finns en del filmgott att se fram emot under 2012, och nya överraskningar lär dessutom dyka upp.

The Girl with the Dragon Tatoo, gillade Milleniumböckerna och har undvikit de svenska filmerna i väntan på denna, har dock inte hunnit se den ännu.

Tinker Tailor Soldier Spy, Tomas Alfredssons kritikgerrosade film med Gary Oldman

Iron Lady med Maryl Streep som järnladyn Margreth Thatcher

Titanic och Star Wars Episod 1 i 3D, tja, jag vet inte…

Men in Black 3 med Will Smith och Tommy Lee Jones. Går det att ta det ett snäpp till?

Promotheus Ridley Scott återvänder till SciFi med koppling till Aliens univesum…

Batman – The Dark Knight Rises, where the legend ends.

James Bond 007 Skyfall. Håller han än?

The Hobbit Del 1 av Peter Jackssons filmatisering av Bilbo. Förväntningarna är höga.