Ursäkta Juholt, men du är skojig.

Han kom, han såg, han segrade?

En solbränd Håkan Juholt kom hemvändande till den svenska scenen från några veckors semester i Mexico. Det första han lät meddela var att nu var en ny människa minsann, och en bättre partiledare. Så då undrade man vad som hade hänt i Mexico förstås (det spekulerades om hjärntransplantation eller ett spirituellt uppvaknande). Med uttalandet lät han oss tydligt förstå att han ansåg att han innan Mexico-resan var en sämre människa och partiledare.

Sedan höll han Juholt ett litet försvarspolitiskt tal i Sälen under måndagen. Han tyckte att han införde en ny vind i försvarsfrågan genom sin slutsats att fattigdom och utanförskap skapar social oro som kan leda till extremism och utgöra en säkerhetsrisk. Det var ju ett tydligt uppvaknande även om det var länge sedan resten av världen insett det. Politiskt kallas det att slå in en öppen dörr och ger inga extrapoäng.

Dagen fortsatte med att han hävdade att regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna drivit igenom försvarets personalförsörjning (dvs övergången från allmän värnplikt till frivillig rekrytering). Det visade sig vara helt osant och taget ur luften (eller från en s k Juholtsk tankeblixt). Han påstår också att (s) hade presenterat andra modeller för personalförsörjningen. Sanningen är att SD inte satt i riksdagen när beslutet togs och (s) har inte presenterat några andra alternativ. Juholt hade då vid tiden då det begav sig, uppfattningen att rekrytering på frivillig grund är här för att stanna. Hursom helst, politiskt självmål blev det och det ger minuspoäng.

Han avslutade dagen med att stänga den dörr som Tommy Waidelich öppnat, den att (s) kunde tänka sig att stödja deltagande i den så kallade europapakten om eurokravet togs bort. Juholt menade dock att så länge han är ordförande så är det inte aktuellt att säga ja till pakten. Bristande poltiskt samförstånd och dubbla budskap ger heller inga poäng.

Partiet hade innan måndagen tappat ytterligare fötroende till ett nytt bottenrekord på 23,6 % i väljarstöd. Måndagen den 16 januari erbjöd dessvärre inga extrapoäng för politisk sköndans utan resulterade förmodligen i att stödet minskar ytterligare.

Något hände i Mexico som speedade upp honom. Fyra Juholtare på en dag har han inte klarat av tidigare. Må han få stanna som ordförande i (s) så länge det behövs. Helt klart gör Juholt politiken klart mycket roligare och mer underhållande att titta på. För socialdemokratiska partiet är han en fullständig katastrof.

Men opinionssiffrona kommer att vända, hävdar logikern Juholt – den nya människan.

Annonser