Tinker Tailor Soldier Spy ★★★★

Jag har inte läst John le Carrés bok och inte sett BBCs tv-serie med Alec Guiness som Smiley. Så det var med noll förutfattade meningar vi tittade på Tomas Alfredsons tolkning av Tinker Tailor Soldier Spy.

Filmen handlar om luttrade Brittish Intelligence-tjänstemän under det kalla krigets dagar i början av 70-talet. Man misstänker att det finns en mullvad (dubbelagent) i toppen på MI6 eller Cirkusen som den kallas i filmen. Den erfarne men avsatte MI6 agenten George Smiley (Gary Oldman) får uppdraget att luska fram vem inom Cirkusen som är mullvaden.

Gary Oldman som George Smiley

Tinker Tailor Soldier Spy är inte den vanlige agentfilmen. Den innehåller inte spännande biljakter, häftiga shoot outs eller flammande explosioner. Den rör sig i ett gråbrunt engelskt stadslandskap i slow motion. Händelsförloppet är inte linjärt utan serveras i lagom stora portioner i okronologisk ordning, och man får som betraktare hänga med och lägga pusselbitarna på plats. George Smiley är tystlåten och man får ofta gissa vad han tänker. Gary Oldman gör en fantastisk roll och med enkla medel, en blick, en axelryckning, en rörelse eller en min, får oss att möjligen ana vart han är på väg. Smiley lägger pussel och samlar bevis och indicier. Han är tuff, luttrad och är beredd att gå så långt som krävs för att få fram sanningen.

Smiley och Peter Guillam

Även om filmen är en långsam, tidivs sävlig, agentfilm så finns det ingen tid för betraktaren att luta sig tillbaka. Det gäller att hänga med, varje ord, varje gest och varje föremål är viktigt. Rent berättartekniskt är filmen genial. Rollbesättningen, miljöerna, detaljerna, ljuset och filmfotot är i tät symbios med storyn.

Tomas Alfredson (son till Hasse Alfredson) har gjort en stor film med små medel. Han har vågat och lyckats skapa känslan av tristess och gråhet i det kalla krigets klimat och fula spel. Gary Oldman är perfekt i huvudrollen och i en av sina bästa filmer. I rollistan hittar vi också Colin Firth, John Hurt, Mark Strong, Toby Jones och Benedict Cumberbatch som Smileys fältagent Peter Guillam.

Tinker Tailor Soldier Spy är solid, äkta och annorlunda. Jag vill se den snart igen, har en känsla att jag kanske missat en del efter första titten. Filmen är värd minst tre och en halv stjärna, den är bättre än bra och får den sista halva stjärnan bara för att den vågar gå sin egen väg. Och gör det med bravur.

Betyg: ★★★★ (Mycket bra)

Se trailern

.

Annonser