Reinfelds värsta mardröm

Så nu har Juholt sagt tack och adjö. Nu kan massmedia övergå till spekulationerna om vem som ska bli nästa partiledare. Det finns en. Men hon har hittills nobbat. Situationen kan vara annorlunda nu eftersom hennes nuvarande uppdrag snart är slut.

Det är naturligtvis Margot Wallström jag tänker på. Hon torde vara Reinfeldts värsta mardröm just nu. Margot är en välrennomerad och mycket kunnig sossekvinna med lång och bred erfarenhet, fötterna på jorden, med pondus och vilja. Hon var en av Ingvar Karlssons tre kvinnor, Mona Sahlin, Anna Lindh och Margot Wallström. Hon avgick eftersom hon inte kunde samarbeta med Göran Persson. Hon utsågs till Sveriges mest populära kvinna 2006.

Hon har de rätta socialdemokratiska rötterna men har varit borta från den aktiva svenska politken de senaste 13 åren genom sina flera tunga uppdrag i EU och nu FNs säkerhetsråd. Hon är inte insyltad i dagens sprickbildning inom partiet vilket är en fördel. Hon är sannolikt den enda som på kort tid kan ena det trasiga partiet och få väljarsiffrorna att snabbt ticka uppåt. Och det redan till 2014.

Men vill hon?

 

Annonser