Telia vill begränsa friheten i Internet

När ska svenska folket säga ifrån alla försök att begränsa och kontrollera Internet? Friheten på nätet borde vara grundlagsskyddad precis yttrandefriheten, tryckfriheten och upphovsrätten.

Telia och andra operatörer arbetar nu för att stoppa konkurrensen från Skype, Viber och andra internetbaserade video- och telefonitjänster, enligt en artikel i Ny Teknik.

”- Vi måste kunna ta betalt för våra tjänster, säger Charlotte Züger, kommunikationsansvarig för Telias mobila tjänster, till SR Ekot.”

Men, det gör ni ju..

Jag betalar ett antal hundralappar för att kunna ringa och få tillgång till Internet via mitt Telia-abonnemang. Det är de två tjänster jag köper från Telia. Vilka tjänster jag sedan nyttjar via min Internetförbindelse ska väl inte Telia eller andra operatörer lägga sig i. Att begränsa vissa tjänster över Internet för att operatörerna förlorar intäkter, kan inte vara ett legitimt skäl. Antingen levererar man Internet, hela Internet, eller så gör man det inte alls. Det finns ingen marknad för “ett begränsat Internet”.

”EU-kommissionen ser dock inte med blida ögon på storbolagens ambitioner, rapporterar Ekot. Försök att blockera fullt legala tjänster kan nämligen vara olagligt. Internetleverantören har egentligen inte rätt att styra vad kunderna använder nätet till, menar EU-kommissionen som nu undersöker om man kan förbjuda teleoperatörerna att blockera Skype.”

Don’t be evil, Telia, häng med i utvecklingen istället. Marknaden och kartan är föränderlig. Framgångsrika företag ser och tolkar förändringarna och presenterar innovativa lösningar som leder i rätt kompassriktining. Inget företag har hittills lyckats att förhindra att kartan förändras. De upptäcker en dag att marknaden har valt andra lösningar och man står där med skägget i brevlådan. Det har de senaste åren uppvisat tydliga exempel att ta lärdom av.

Telia Plånbok och så detta

Två innovativa steg för att förlora nöjda kunder. Det har aldrig varit ett framgångskoncept att först leverera en bra tjänst för att längre fram göra inskränkningar i den. Framgångsrika företag gör precis tvärtom, de leverar en bra tjänst som sedan bara görs bättre och bättre. Kraften i alla affärsrelationer är nöjda kunder.

När ska svenska folket säga ifrån alla försök att begränsa och kontrollera Internet? Friheten på nätet borde vara grundlagsskyddad precis yttrandefriheten, tryckfriheten och upphovsrätten.

Annonser