Tintins äventyr ★★★★

Så var det då dags att bänka sig i biosoffan hemma och ladda för kvällens underhållning. Det skulle bli premiär för två saker. Dels den första filmen som hyrs via Apple TV i 1080p och dels för Steven Spielberg/Peter Jacksons The Adventure of Tintin.

Att hyra film via iTunes på Apple TV är en lätt som en plätt. Filmen som streamas startar på en gång och kvaliteten är superb. Apple lär ha förbättrat komprimeringen och kvaliteten är mycket nära okomprimerad Blu-ray. Efter att man hyrt en film har man 30 dagar på sig att påbörja tittandet och när man väl har börjat titta har man 48 timmar på sig att avsluta filmen. Så vi letade fram Tintin och hyrde den i full HD för 49:-.

Tintin är som Indiana Jones fast han är en ung pojkaktig reporter, som när han börjar gräva i sina stories hittar han alltid något mystiskt som leder honom och hans hund Milou på spännande äventyr. Äventyren kryddas av hans följeslagare kapten Haddock och de två detektiverna eller poliserna DuPond och DuPont. Tinin är skapad av fransmannen Hergé som 1929 publicerade den första serieboken. Det skulle bli 22 Tintin-böcker till fram till hans död 1983. Efter hans död utgavs även en oavslutad bok. Och alla har väl en relation till Tintin, antingen från sin egen ungdom eller från sina barns. Tintin är tidlös äventyrshjälte som rör sig i en tidlös värld.

Ett antal försök att skapa Tintin på film har gjorts och även som tecknad tv-serie. Ingen har varit särskilt lyckad eller framgångsrik. Så det klart att förväntningarna var rätt höga när Steven Spielberg och Peter Jackson berättade att de skulle göra en ny CGI-animerad Tintin i bästa Indiana Jones-anda.

Du kommer inte att bli besviken, varken som gammal Tintin-fan eller som äventyrare i biosoffan.

För det första: Du har aldrig någonsin sett en bättre dataanimerad 3D-renderad film än denna. Med perfekta detaljer, rörelser och mimik. Samt en ljussättning vi inte sett tidigare i dataanimerad film. Hade det inte varit för att huvudpersonerna har ett karikatyriskt utseende kan man tro att det är en vanlig film med levande skådespelare. Peter Jackson som svarat för modeller, design, dataanimationer och effekter i sitt bolag Weta Digital (kända från Sagan om ringen-filmerna) har nått nya höjder i realism och ljussättning tillsammans med sina flera hundra modellbyggare och dataanimatörer. Filmen är gjord med s k motion capture-teknik (samma som delvis användes i bl a Sagan om ringen och Avatar). Skådespelarna agerar live och filmas, med specialdräkter fullproppade med sensorer och mätpunkter i en fejkad miljö. Därefter överförs rörelserna till de datagenererade figurerna som därmed  får mycket realistiska rörelsemönster och ansiktsuttryck.

► Inspelning av Tintin med motion capture.

Karaktärerna känns väldigt rätt, Tintin, Milou, kapten Haddock och Dupontarna är klockrena i förhållande till de tecknade serierna, och alla andra figurer som förekommer är strålande gjorda liksom de röster som kommer från Jamie Bell (Tintin), Andy Serkis (kapten Haddock) och Daniel Craig (Sakharine/Red Reckham).

Storyn då. Ett äventyr i bästa Tintin-klass eller Indiana Jones-klass. Likheterna är slående. Det märks att Steven Spielberg, Peter Jackson och filmmanusförfattaren Steven Moffat är Tintin-fans och verkligen tyckte om att göra den här filmen. Serieböcker är serieböcker och film är film och naturligtvis finns det Tintin-extremer som hittar både fem och flera fel. Men jag njöt av den, både tekniskt, tolknings- och storymässigt. Ser fram mot nästa…

Se den, men helst i HD eller Blu-ray.

Betyg: ★★★★ (Mycket bra)

▶ Titta gärna på trailern