Extremely Loud and Incredibly Close ★★★★

Vi har sett den Oscarsnominerade filmen ”Extremely Loud & Incredibly Close”. Den plockade inte hem några guldstatyetter i finalen, men är inte sämre för det. Filmen är lite svår att klassificera mer än som en kombination av drama och lite action/mystery. Snyggt gjord av den relativt okände regissören Stephen Daldry.

I huvudrollen ser vi den unge Oscar Schnell, spelad av Thomas Horn som gör en helt enastående rollprestation. Oscar är en kille som har det känslomässigt jobbigt efter den ”värsta dagen”, dagen då hans idol och pappa (Tom Hanks) omkommer i ett av tornen vid terrorattacken den 11 september. Oscar pendlar mellan sorg, ångest, panik, besatthet, kärlek och ömhet och en stark drift att lösa mysteriet. Mer om filmens handling ska jag inte berätta. Thomas Horn är lysande, helt enkelt och som åskådare känner man en stark empati med honom.

Runt honom finns modern (Sanda Bullock), hans mormor (Zoe Caldwell) och den tyste gamle mannen som mormor kallar för hyresgästen (spelad av Max von Sydow). En alldeles speciell relation utvecklas mellan den unge Oscar och den gamle mannen som slutat att tala. Handlingen drivs av ett mysterium som ska lösas, men filmen handlar egentligen inte om det, utan snarare om människor, relationer och insikter.

Extremely Loud & Incredibly Loud är en stark film som fångade mig på ett annorlunda sätt, redan från början och den släppte inte taget förrän sluttexterna rullade. Den är mer än bara sevärd. Rekommenderas med andra ord, den är en klar 3 1/2 poängare, men jag delar ju inte ut halvor.

Betyg: ★★★★ (Mycket Bra)

Annonser