Pension innan pension? Uppdaterad.

Av de riksdagsledamöter som slutat i riksdagen från 2010 är det förvånansvärt få som skaffat nytt arbete. I alla fall i det röda socialistiska lägret. De är tekniskt sett ”arbetslösa” och lever på något som kallas ”riksdagsgarantin”. Det är naturligtvis något de beslutat om själva och som ger dem en hygglig lön på ca 40.000 kr fram till pensionen, utifall de inte lyckas få något nytt arbete. Garantin omfattar alla som suttit i riksdagen i minst 6 år och som är över 50 år.  Tycka vad man vill om det, men det är fördelningen mellan de olika partierna som är mest iögonfallande.

Uppenbarligen har poltitiska femtiplussare som är arbetarklassens söner från vänster eller sossarna, svårare att få jobb än andra. Eller också är de bara latare. 60% av dem lever fortfarande på garantin. Eller är det så att de frankt övergett slagorden om ”lika för alla”, solidaritet och jämlikhet.

Miljöpartisten Mikael Johansson från Örebro är en av dem som ännu inte har ägnat en tanke åt att han kanske borde skaffa ett jobb. Lyssna på honom i intervjun nedan.

▶ Läs och se mer (SVT Play)

Tillägg:

Dessa människor lever på skattepengar. Jag vill inte med mina skattepengar finansiera slöpåsar som Mikael Johansson från Örebro. Jag anser att det ska gälla samma villkor för alla arbetslösa i Sverige. 

Det är många som reagerar på detta. Läs mer i SvD till exempel.

Annonser