Men in Black III 3D ★★★

Men in Black är tillbaka och gör allt för att skydda oss vanliga människor från alla aliens som slagit sig ner på Jorden och lever mitt ibland oss.

Var inbjuden på en träff med Telia ikväll på nya Filmstaden. Förutom lite information om Telia Öppna Nät och mobilt arbete samt mingel och lite kvällsvickning, så ingick premiären på Men in Black III i 3D. Det var en trevlig kväll och ett fint initiativ av Telia, men jag tänkte i denna betraktelse hålla mig till filmen.

Jag gillade Men in Black, eller MiB som den kallades, när den hade premiär 1997. Det var en science fiction komedi där agenterna K och J, som spelades av Tommy Lee Jones och Will Smith, arbetade för den hemliga organisationen Men in Black. Organisationens syfte var att hålla ordning på alla aliens som kom till Jorden så att de inte störde den allmäna ordningen eller oroade den inte ont anande befolkningen på planeten. Hemlighetsmakeri var nyckelord och de svartklädda männen fick rycka in och städa efter rymdbesökarnas misstag. Med hjälp av alienteknologi förfogade de över kraftfulla vapen och sinnrika apparater som bland annat kunde radera minnet hos vanligt folk som sett eller upplevt något de inte borde ha gjort. Tommy Lee och Will var ett perfekt radarpar, med Tommy Lee som den äldre erfarne och Will som nykomling på MiB.

Filmen var en succé och 2002 kom uppföljaren MiB II som var en skojig och värdig uppföljare. Nu är agent J (Will Smith) den ledande agenten på MiB men man måste hitta den forna agent K (Tommy Lee Jones) för att kunna lösa krisen med aliens i filmen. Det handlar alltid om att förhindra Jordens undergång. Agent K, som fått sitt minne raderat när han slutade (alla agenter får det) jobbar på ett postkontor och minns inget av sin tid på MiB. Men med hjälp av olika händelser så kommer han tillbaka in i handlingen och de kan hindra Jorden från att gå under.

Så det var med lite nyfikenhet som vi satte oss i Filmstadens salong och väntade på MiB III:s premiär, tio år senare. Tommy Lee är kvar i MiB som en ålderman. Agent J (Will Smith) får veta att Jordens och agent K:s liv är i fara, när en otäck alien Boris rymmer från fängelset på månen. Agent J måste färdas i tiden tillbaka till 1969 för att rädda både Jorden och agent K. Agent K modell 1969 spelas riktigt bra av Josh Brolin (man kan nästan tro att man har en MiB IV i baktanke) och naturligtvis fixar de allt igen. MiB III knyter ihop filmerna bra och håller ett bra tempo.

Filmerna är inte särskilt märkvärdiga. De hade kul när de gjorde dem och det märks. Det är lättsam och kul action-underhållning. Jag tror dock att det är en stor fördel att ha sett de två tidigare innan man tittar på trean. Det är en överdriven hysteri att alla biofilmer ska vara i 3D för närvarande, oavsett om det tillför något eller inte. Det var vid två, tre tillfällen som 3D skapade något mervärde.

Alla MiB-filmerna har regisserats av Barry Sonnenfield och haft Steven Spielberg som producent.

– 

Betyg: ★★★ (Bra)