Gratisreklam

Det är alltid kul att dela med sig när man hittar bra grejer eller spännande platser. Att bjuda på lite gratisreklam. Den här gången handlar det om gott kaffe och en kaffemaskin.

Som jag berättat tidigare så är jag en hängiven espressodrickare och min älskade är en passionerad lattedrickare. Vår gamla kaffemaskin skar ihop för en tid sedan och vi tvingades köpa en ny. Vi hade tänkt köpa en likadan, för vi var rätt nöjda med kaffet. Men tiden och utvecklingen har gått vidare och vi blev rekommenderade en helt annan maskin på Media Markt. En Siemens istället för den Kruppsmaskin vi haft tidigare. Och det var ingen dålig rekommendation.

Siemens Surpresso EQ7Plus TE701209RW är det tyskt charmiga namnet på maskinen. Bortsett från det, är den snygg och kompakt i designen, men framför allt så gör den suveränt gott kaffe. Kaffet är i samma höga klass som de stora italienska maskinerna brygger på coffee houses på stan.

Maskinen har flera olika inställningar som man lätt justerar via panelen på framsidan. Den har grundinställningar för vanligt kaffe, espresso, latte och cappuchino. Grundinställningarn kan justeras i vattenmängd och kaffestyrka samt mängden skummad mjölk. Så alla kan enkelt hitta sin favoritinställning. Den kan dessutom bara skumma mjölk eller leverera varm oskummad mjölk.

För att göra kaffe med skummad mjölk vrider man bara kaffemunstycket till mjölkskummaren. På sidan av maskinen finns dessutom ett fack där man kan pytsa i vanligt malet bryggkaffe och brygga en ”vanlig” kopp kaffe utifall svärmor eller någon annan som inte gillar espressobönor kommer på besök.

Maskinen kör ett enkelt rengöringsprogram när man stänger av den, eller med vissa intervaller. Det är bara att ställa ett tomt glas under mjölkskummaren så sköter maskinen resten. Likaså kör den en kort sköljning när man slår på den för att rensa systemet.

Enda nackdelen som vi upplever är, fast den är hanterbar, att spillbrickan och sumpbehållaren är stor och lite klumpig att tömma. Fördelen med det är förstås att man inte behöver tömma den så ofta. Priset på Media Markt var 7.900:- (normalpris är ca 10.000:-).

Men en bra maskin kan inte göra bra kaffe om den inte får bra kaffebönor. Fördelen med den här typen av kaffemaskiner är att det finns hur många sorters bönor som helst att välja mellan, jämfört med s k podmaskiner som har ett mycket begränsat urval. Podmaskinerna är i billiga i inköp men ger rätt dyrt kaffe per kopp i långa loppet, medan det är tvärtom med vår typ av maskin.

För närvarande heter favoritbönorna Mokaflor, ett italienskt kaffe med 50/50 arabica och robusta. En kraftfull blandning med stark smak och fin crema genom en kombination av den söta karaktären av söt brasiliansk arabica och den starka intensiteten från robusta-bönor.

Annonser