Iron Sky ★★

Finland och film, det är två ord som inte riktigt klingar bra tillsammans i mitt sinne. När jag läste om en finsk regissör (Timo Vuorensola) som skulle sätta upp en science fiction komedi om nazister på månen, så fick jag knottror på ryggen. Hu, tänkte jag, vilken dålig idé för en finne att göra film på. Oddsen var inte bra även om idén var galen (som typ Aliens and Cowboys).

Enligt Timo Vuorensola så planerar han redan en sequel och en prequel. Enligt IMDB så håller han på med en film med titeln ”I killed Adolf Hitler”. Han verkar ha nazister på hjärnan i alla fall. 2005 gjorde han en helfinsk lågbudgetfilm med titeln ”Star Wreck: In the Pirkinning”. Say no more.

Filmen som nu släppts med namnet Iron Sky, handlar om att nazisterna efter kriget flydde till månens baksida och satte upp en stad och byggde resurser för att en dag erövra Jorden. De är fortfarande klädda i samma uniformer och kör omkring i samma fordon som 1945. Trots det har de lyckats utveckla flygande tefat och rymdteknik. Och nu är hämdens timme slagen. De behöver bara mer datakraft och smyger till Jorden för att få tag på några fler smartphones för att kunna få sitt gigantiska slagskepp Götterdämmerung i luften. De kom nämligen över en smartphone när två amerikanska astronauter landade på månen och upptäckte nazisterna.

Det är tänkt att vara en komedi som driver både med nazister och amerikaner, men riktigt rolig blir den aldrig. Trots en minimal budget har man lyckats åstadkomma relativt sjyssta effekter och CGI-animationer. Storyn är tunn och rätt rörig, lätt töntig utan att vara direkt rolig. Skådespelarna tillför heller inte mycket. Filmen är en finsk-tysk-australiensk samproduktion. Däremot får filmen godkänt vad gäller design och art work. De tyska maskinerna är imponerande.

Den hade kunnat varit kul med rätt manusförfattare och skådisar. Idén är tillräckligt galen för det.

Betyg: ★★ (Medelmåttig)

Annonser