MacBook Pro Super, OSX Mountain Lion och iOS 6

Igår presenterade Tim Cook, Philip Schiller, Craig Federighi och Scott Forstall på Apples Key Note på WWDC de nyheter det valde att berätta om.

MacBook Pro Super

Hela MacBook-familjen har fått uppdateringar och 17-tummaren försvan diskret ur sortimentet. Men den fetaste nyheten var naturligtvis den nya generationen MacBook Pro, en supermaskin med Retina-display med en upplösning på 2880 x 1800 pixlar, vilket är fyra gånger högre upplösning än den vanliga MacBook Pro-skärmen. Helt redesignad får grunden med ny skräddarsydd teknologi vilket resulterat i en tunnare och lättare men också mer kraftfull MacBook Pro än någonsin.

Pris från 17,000 kr exkl moms. Men maxad med 3,7GHz Turboboost Intel Quad-Core i7-processor, 16 GB DDR3L SDRAM, 768 GB flashminne landar man strax under 30.000 kr exkl moms. Men då har man världens bästa laptop i sitt knä.

► Se videon

OSX 10.8 Mountain Lion

Lanseras i juli och kan laddas ner via Mac AppStore till det låga priset på ca 150 kr. En nedladdning kan använda till alla dina Macdatorer. OSX 10.8 innehåller mer iCloud-service med Documents in the Cloud, synkning med Notification Center, Messages, Reminders, Notes, Sharing med en tätare integrering med Facebook, GameCenter, en snabbare, smartare och bättre Safari och framför allt AirPlay. AirPlay Mirroring är en trådlös teknik som gör att du via en Apple TV kan visa allt som händer på din datorskärm på en storbilds-tv eller projektor i 1080p.

PowerNap är en ny app som uppdaterar mail, messages, notes, photostream m m medan datorn är i vila. Är den inkopplad mot en Time Machine görs även backup i vila liksom uppdatering av applikationer från Mac App Store. Fiffigt.
Apple säger att Mountain Lion innehåller 200 uppdateringar. Och jag ser fram emot att uppdatera.

► Läs mer om OSX Mountain Lion

iOS 6

Nya iOS 6 kommer med en mer kapabel Siri som kan flera språk (dock inte svenska ännu) och som nu fungerar även på iPad. Siri kan starta applikationer och fungera ”Eyes Free” – flera biltillverkare (bl a BMW, Honda, GM, Mercedes, Jaguar, Audi) kommer inom kort att ha en knapp på ratten för att interagera med Siri utan att tända upp skärmen.

iOS 6 kommer också med Apples nya nyskapade kartor som innehåller vackra 3D Fly Over, bra lokala sökfunktioner med kopplingar till externa funktioner som Yelp och foton, trafikinformation och inte minst turn-by-turn navigation.

Med uppdateringen fungerar Facetime även över telefonnätet. OS 6 innehåller en lång rad småförbättringar på många områden som delad photo stream, VIP-adresser i Mail,  PassBook som samlar elektroniska biljetter och betalkuponger på ett ställe samt Accesibility som låser iPad i ”single app mode” för olika behov. iOS 6 kommer i höst (förmodligen tillsammans med en ny iPhone).

► Läs mer om iOS 6

Vad hände med alla andra rykten?

Tja, de var som vanligt rykten eller önskelistor. Om en Apple iTV är på gång hade nog inte WWDC varit det rätta forumet för lansering. Det skulle vara så stort att Apple skulle kalla till ett speciellt mediaevent enbart för det. Apple är duktiga på att fokusera och har aldrig babblat brett om vad som ska komma. De väntar tills det är färdigt och presenterar det ofta samma dag som produkterna eller lösningarn finns på marknaden, eller bara några veckor innan. iPhone och iOS 6 får ett nytt event i höst när det är dags. Nu var det i första hand en konferens för programutecklare.

► Se hela Key Note

Konsekvenser

Kommer Documents in the Cloud att göra Drop Box överflödig? För vissa användare: Ja. För andra som delar sin Dropbox med andra: Nej. Såvitt vi vet kan du inte dela med dig av Documents in the Cloud med andra användare. Inte i denna första version i alla fall.

Kommer Apple Maps med turn-by-turn navigation göra Tom Tom och andra GPS-appar arbetslösa. Möjligt. Det beror på hur bra tjänsten är i praktiken. Men eftersom nu både Android och Apple levererar motsvarande tjänster så är risken stor.

Rättelse: Apple har ingått ett avtal med TomTom för leverans av kartdata, så kanske de klarar sig bättre.

Kommer vi att sakna Google Maps. Återigen så beror det på hur bra Apple Maps fungerar. Jag tror att de inte lanserar det om de inte är bättre än Google Maps. Men en sak som Google har som Apple saknar är Street View som är ett kraftfullt och användbart för många. Möjligen kan Fly Over delvis ersätta det men vi vet inte hur stor täckning de har ännu.