Microsofts nya kläder

– Windows 8 är klart för företagen, säger Microsoft. Det är ett bättre Windows än Windows 7*.

Den här bilden är så mycket… …framtid?

Sanningen är den att kärnan i grunden är densamma i Windows 8 som i 7:an som i sin tur har rötter ifrån Windows NT som i sin tur har rötter ifrån OS/2. Metro är ett nytt skal på en gammal yta för att verka flashig och modern. Windows 8 har inte fått direkt överväldigande recensioner. Många upplever hoppandet mellan Metro och Windows som väldigt frustrerande och förvirrande. Jag vet inte. Det stora frågetecknet är om företagen vågar hoppa på Windows 8 med risk för ett nytt Vista-fiasko. De kommer att avvakta.

Samtidigt meddelar Nokia att försäljningen av deras flaggskepp Lumia 900 och 610 med Windows Phone inte har levt upp till förväntningarna, en besvikelse för investerarna, och bantar därför företaget igen. Nu har Stephen Elop som skulle vända skutan, sagt upp mer än 40.000 medarbetare. Samarbetet mellan Microsoft och Nokia skulle ju bli de båda företagens framgångsfront på den nya smartphone-marknaden. Men middagen blir inte bättre om man låter två dåliga kockar laga den istället för en.

Microsoft är fem år efter och har hittills bara levererat prat. Ingen konkurrenskraftig lösning på de nya marknaderna. Windows Phone är ingen kioskvältare ännu och Windows 8 är ett stort frågetecken. Det krävs förmodligen mer om man ska lyckas bryta igenom om man är fem år efter.

*) Alla Windowskunder arbetar nu med ett sämre Windows. Så peppar Microsoft sina kunders val.