John Carter ★★

Åkej. Den excentriske guldletaren John Carter (Taylor Kitsch) blir, mitt under amerikanska inbördeskriget på 1860-talet, teleporterad till Mars. Den röda planeten saknar inte alls atmosfär och är långt ifrån obebodd…

Det är teasern till Disneyfilmen ”John Carter”. Filmen är svår att etikettera (sci-fi, adventure, fantasy), det är en Disneyversion av ett hopkok av Avatar, Star Wars, Stålmannen och Prince of Persia. På Mars får John Carter nästan superkrafter på grund av en lägre gravitationen. Han kan hoppa högre och springa fortare än Marsinnevånarna och blir snabbt en hjälte och indragen i ett pågående inbördeskrig på Mars.

Det är en typisk Disneyfilm, snyggt gjord, bra CGI, ganska platta rollfigurer och ingen djupare story eller dialog. Tryggt och säkert, inte alltför våldsam, sjysst action, berör ingen, retar inte någon och ett happy ending. Idén är knäpp och bygger på en novell skriven av Edgar Rice Burroughs, mannen bakom alla Tarzan-manus, som hette ”Princess of Mars” som filmades och släpptes på DVD 2009.

Betyg: ★★ (Medelmåttig)