City of Popes

Det var sommaren 2009 då vi for iväg på en långtur med husbilen. Målet var Barcelona och sent omsider kom vi dit. Vi fann så många fantastiska ställen efter vägen att vi inte gjorde oss någon större brådska. Vi använde GPS:en men ställde in den på att undvika motorvägar. Det resulterade att vi hamnade på ”landsbygden” och hittade ställen vi aldrig skulle ha stannat vid annars.

Avignon var ett sådant. Det ligger i sydfrankrike, strax norr om Marseilles. Staden har drygt 90.000 invånare varav ca 12.000 bor i den gamla medeltida kärnan. Den omges av höga murar och var en gång högsäte för påven under 1300- och 1400-talets maktkamp inom den katolska kyrkan och kallas för ”the City of Popes”.

Att vandra runt i den gamla medeltida staden är som att befinna sig i ett levande museum. Stadskärnan är en del av UNESCO:s Världsarv och hus och byggnader är intakta, bebodda och det pågår full aktivitet på de smala gränderna. Butiker, gatuförsäljare, caféer och restauranger ger liv till de gamla stenhusen. Det är som Gamla stan i Stockholm, upphöjt till hundra. Plötsligt öppnar sig gränderna till en stor öppen plats. Vi är framme vid det gamla påvepalatset.

Vi bor på en jättefin camping på andra sidan Rhone-floden och vi blir kvar i Avignon i flera dagar och vandrar runt bland historiens vingslag, fashinerade av byggnader och miljön, innan vi styr kosan söderut.

City of Popes hade vi sannolikt inte stannat upp för om vi blåst på utmed motorvägarna. Vi tackar GPS:n funktion att undvika motorvägar för den upplevelsen.

Annonser