Sacré-Coeur

Sacrè-Coeur Paris 2006

Basilikan byggdes 1876-1914 för att markera bildandet av den tredje republiken. Initiativet togs av Katolska kyrkan, som såg den som ett ”försoningsoffer” då Montmartre hade varit scenen för många av händelserna under Pariskommunen 1871. Den tänktes också som ett monument över de döda i fransk-tyska kriget. Basilikan fullbordades dock inte förrän 1914 och invigningen ägde rum först 1919 efter första världskrigets slut.

Oppositionen mot bygget var stor, både på politiska och estetiska grunder, och platsen nedanför trappan som leder upp till kyrkan heter också Square Willette efter konstnären Adolphe Willette som sägs ha skrikit ”länge leve djävulen” vid kyrkans invigning.

Basilikan ritades av arkitekten Paul Abadie och är byggd i romersk-bysantinsk stil, på platsen där Sankt Dionysius (Saint Denis) halshöggs år 262. Dess interiör är stämningsfull med ljus som strömmar in från de färgade fönstren. På taket under den stora kupolen finns en stor mosaik föreställande Jesus Kristus, och nedanför denna mosaik finns en staty av Dionysius som knäböjer. Kyrkan har även många skulpturer, bland annat en föreställande Jungfru Maria. Kyrkan innehåller över 500 statyer och många av statyerna har hämtat inspiration från antikens arkitektur.

Wikipedia

En fantastisk vacker kyrka på toppen av Montmartre. Stillheten, ljuset och den andliga känslan inuti var häftig.

► Mera ”Places” på Flickr

.

.

Annonser