Trafikfällan E18 i natt

Bilden är inte från olyckan på E18 i natt

Vi såg blåljusen och gulljusen blinka på håll och bilarna framför oss saktade in och stannade. Polisbilar och ambulanser anlände i strid ström och köerna växte bakom oss. Framför oss pågick ett intesivt arbete med att rädda liv och skadade. Räddningskåren, specialfordon och en ambulanshelikopter anlände. Tre bilar på väg österut var inblandade i en våldsam seriekrock vid utfarten från Västerås. En pojke förlorade sitt liv och nio andra blev svårt skadade.

Allt går så fort när något händer i trafiken. Kanske hade någon försökt hinna klämma sig före innan de två filerna blir en men missbedömt avstånd och hastighet. Fångad av vajerräcket som pressar samman plåten på bilarna med ett isande krasande ljud blandat med panikslagna skrik. Vad hinner man tänka under de tiondelar av sekunder som allt händer? Tre bilar krossas. Tio människors liv krossas.

Bilden är inte från olyckan på E18 i natt

Framför oss i kön pågick det dramatiska efterspelet, räddnings- och röjningsarbetet.

Trafiken stod stilla i över två timmar innan vi släpptes förbi. Det nerkörda vajerräcket och en tankbil som spolade och borstade asfalten efter olyckan var det enda synliga bevisen på den smärtsamma tragik som nyss utspelats. Vajerräcken och s k 2+1 vägar räddar liv, sägs det. Men vem vet, i natt kanske vajerräcket bidrog till en tragedi. Vid 23-tiden är det inte mycket trafik på E18, utan vajer hade det funnits gott om utrymme för en omkörning. Om nu det var orsaken.

Vajerfällan

Jag åker ofta på E18 och andra vägar med 2+1 körfält. Jag har aldrig tyckt om dessa vägar för att de skapar en otrevlig, aggressiv och riskfylld trafikrytm. Ser ofta bilister som med gasen i botten chansar på att hinna om innan filerna går samman till en fil. Ibland hinner de, ibland fångas de upp av vajerräcket och olyckan är ett faktum. E18 har alldeles för många sådana olyckor. Varjervägarna försvårar för räddningsarbetet och skapar olidliga köer och trafikstopp. E18 skulle ha byggts om till motorväg för länge, länge sedan.

”Fattigsveriges” kompromiss istället för säkra motorvägar, vajervägar, har inte löst trafikproblemen, de har skapat nya.

.

.