TV-serier att gilla

Jag är ingen tv-människa. Sitter sällan eller nästintill aldrig och zappar på tvn. Merparten i rutan är sånt som jag inte vill se, som inte roar mig eller intresserar mig. Dessutom läser jag aldrig tv-tablåer så jag vet inte vad jag eventuellt missar. Många snackar om hur bra den ena eller andra tv-serien är. Och det klart jag kan bli nyfiken. Men tv-serier och fasta sändningstider fungerar bara inte för mig. Jag låter inte tvn styra mitt liv och vägrar vika vissa kvällar i veckan åt en eller flera tv-serier.

Däremot har jag laddat ner eller köpt några serier som folk rekommenderar. Bra serier som jag kan titta på när det passar mig och gärna ett par avsnitt i rad när man ändå sitter i tv-soffan. Här är några av dem som vi gillat.

Sopranos ★★★★ (Mycket Bra)

En mycket charmig, rolig och underhållande serie om en italiensk amatörmaffia i New Jersey. Serien har härliga och klockrena personligheter. Det är ingen actionserie utan snarare någon slags dramakomedi. Tony Soprano (James Gandolfini) är en medelålders, hetlevrad och våldsam maffiaboss som driver sin verksamhet under en täckmantel som konsult inom avfallshantering. Hans trassliga affärer och minst sagt trassliga familjeliv är jobbiga, för att inte tala om hans mamma, släkt och kompanjoner. Ett invecklat liv fullt av intriger inbäddat i en varm humor som gör att man trots allt tycker om människorna i serien. Serien visades i 6 säsonger 1999-2007 och producerades av David Chase.

Heroes ★★★ (Bra)

Serien handlar om ett antal normala människor som upptäcker att de inte är särskilt normala. De besitter olika ”superförmågor” utan att för den skull vara superhjältar. Dock ställs deras förmågor på prov och de börjar finna varandra. Det är inte bara goda människor som har givits speciella förmågor, utan även ondskefulla. Mer och mer kommer serien att fokusera på det goda mot det onda, och visst är den influerad av amerikanska tecknade superhjälte-serier. Heroes som skapades av Tim Kring gjordes i 4 säsonger som sändes 2006-2010.

24 ★★★★★ (Strålande)

24 är den bästa tv-serien hittills, i alla fall om man gillar tät action. Programidén är bra med att varje avsnitt på en säsong motsvarar en timme i serien. Därför är varje säsong på 24 avsnitt eller 24 timmar och allt utspelar sig i relatid under ett dygn. Och vilka dygn sen.

Huvudfiguren Jack Bauer (Kiefer Sutherland) är agent på den amerikanska antiterroristbyrån CTU och ska i första säsongen (eller första dygnet) avvärja ett hot mot den amerikanska presidenten dagen före primärvalet i Californien. Jack Bauer har ett dygn på sig att lösa problemet som helta tiden växer och för att rädda sin dotter och familj. Storyn tätna och oddsen försämras hela tiden. För att komma framåt tvingas Jack bryta mot alla regler i regelboken och gå sin egen väg, med följd att hans kollegor tvingas ta avstånd från honom.

Varje säsong har sin egen hotbild och story även om de hänger samman med några års mellanrum. Maken till tät actionserie får man leta efter. Man tvingas nästan trycka på pausknappen för att hinna med att andas. Varje säsong är bättre än den före och Kiefer Sutherland med flera är strålande i sina roller. 24 skapades av Joel Surnow och Robert Cochran och gick i 8 säsonger 2001-1020 och en av de största tv-serierna tittarmässigt och har fått många fina priser. Vi har köpt hela 24-boxen så vi kan ta en repris längre fram.

Flash Forward ★★★ (Bra)

Flash Forward hade ett annorlunda och trevligt koncept. Den 6 oktober 2009 drabbas i stort sett alla människor på jorden av en blackout och förlorar medvetandet under 2 minuter och 17 sekunder. Under dessa 137 sekunder upplever de glimtar av sin egen framtid om sex månader. Ett team på FBI sätts samman för att försöka ta reda på varför det hände och vad det innebär. Var det drömmar eller var det faktiskt en bit av framtiden som människorna upplevde. Under serien för vi följa ett antal människor och hur deras upplevelser påverkar deras liv och hur FBI-agenterna lägger pussel. Flash Forward är spännande och intressant men kanske aningen lam. Publiken droppade av och det blev ingen andra säsong.

Lost Room ★★★★ (Mycket bra)

Lost Room från 2006 platsar kanske inte som traditionell tv-serie. Det är en miniserie i tre avsnitt. Det förlorade rummet är det icke existerande rum 10 på det övergivna Sunshine Motel i New Mexico. Endast den som har nyckeln kan komma in i rummet. Nyckeln öppnar dörren till det tionde rummet via vilken dörr som helst där nyckeln passar. I rummet finns ett antal objekt som var och en ger ägaren speciella egenskaper. Rummet nollställs varje gång dörren stängs. Så när nyckelägarens detektiven Joe Miller, spelad av Peter Krausse, dotter blir inlåst i rummet så är hon försvunnen när Joe öppnar dörren igen. Joe ger allt för att återfå sin dotter men måste först lista ut hur rummet fungerar.

Lost ★★★★ (Mycket bra)

Nu sitter vi fast i Lost. En av de mest populära serierna någonsin, rosad både av kritiker och tittarna. Serien handlar om ett 40-tal överlevande från en flygolycka. De hamnar på en okänd och till synes öde tropisk ö. Serien är ett SciFidrama som blandar mänskliga intriger och umbäranden, relationer och romanser med den märkliga ö de hamnat på. Ön är mystisk och farlig. Den ruvar på hemligheter och olika väsen och krafter. Den är som det populära dataspelet Myst. Den öppnar upp oväntade hemligheter och blir alltmer förbryllande samtidig som det avslöjas att den inte är öde… Det finns Andra på ön…

Lost sändes i 6 säsonger 2005-2010 och är rikligt belönad med utmärkelser.

Homeland  ★★★ (Bra)

Homeland som skapats av Howard Gordon och Alex Gans handlar om den hemvändande amerikanske soldaten Nicholas Brody (Damian Lewis), Han har suttit fången hos Al-Qaida i Irak i åtta år. Hemma var han avskriven som död av både familjen och militären, men hyllas nu som återvändande hjälte av militären. Han har uppenbara problem att anpassa sig, speciellt till familjelivet och på FBI misstänker man att han kan ha hjärntvättats och blivit omvänd. Är han en vän eller en fiende?  Homeland har visats i två säsong hittills. En tredje är på gång.

Game of Thrones ★★★★ (Mycket bra)

En medeltida fantasysserie som baseras på George R. R. Martin böcker. Tv-serien som skapats av David Benioff och D. B. Weiss är mycket trogna böckerna. Handlingen utspelas i de sju kungadömena i Weteros där de ledande familjerna våldsamt, listigt och blodigt bekämpar varandra för att erövra makten och platsen i Järntronen efter att kungen mördats. Serien är mycket välgjord och äkta och de flesta skådespelarna är engelsmän och irländare, vilket gör att serien inte känns amerikansk. Två säsonger har visats hittills och den tredje kommer att ha premiär mars 2013. Kan den behålla populäriteten kan det bli en långkörare eftersom George R. R. Martin har planerat sju böcker i serien.

Breaking Bad ★★★★ (Mycket bra)

breaking-bad-drinking-game-1024x640

Breaking Bad är en dramathriller som handlar om kemiläraren Walter White. När han får veta att han drabbats av framskriden lungcancer för slumpen honom samman med en före detta elev, Jesse Pinkman. Denna Jesse ser Walt smita iväg från ett knarklab när Walt är med sin svåger, narkotikapolisen Hank, på ett  tillslag. Walt inser att han inte har lagt undan pengar för att sörja för familjen efter hans bortgång och får sin idé. Han kontaktar Jesse Pinkman och föreslår att de två ska börja tillverka metamfetamin och sälja. Walt kokar det renaste meth marknaden har sett och Jesse säljer. I takt med intäkterna ökar också problemen och de två ger sig ut på en farlig resa. Serien, storyn och karaktärerna är bra och berättandet intelligent. Serien växer och tar många oväntade vändningar under de fyra första säsongerna. Klart sevärd och annorlunda.

.

Annonser