Juryn gav Samsung på nöten

Då har en av de största patenttvisterna i modern tid avgjorts av en enig jury. Apple vs Samsung. Apple vann och Samsung förlorade och ska betala 7 miljarder kronor till Apple för patentintrång. Det handlar förstås om iPhone och iPad och Samsungs kopiering av design och funktioner i deras motsvarande Androidprodukter. Domen fastslog också att Samsung gjort det medvetet och avsiktligt. Samsung har i rättegången också hävdat att Apple gjort intrång i Samsungs patent, vilket juryn inte fann vara fallet. Samsung skrev i en kommentar att detta kommer att drabba konsumenterna med färre valmöjligheter framöver.

Det kan väl ändå inte vara sant, täbker jag. Nu tvingas företag att bli mer innovativa och hitta egna och kanske bättre lösningar istället för att kopiera Apples. Det innebär ökad konkurrens och det är bra för konsumenterna. Eller menar koreanska Samsung att de inte kan vara lika kreativa som Apple? Är det därför Asien sedan länge varit kopiornas marknad med kopior på kända kameror, klockor, handväskor med mera. Samsung har varnats både av Google, Apple och andra för sina kopior, men inte lyssnat. Därför blev det rättegång.

Apple å sin sida bryr sig mindre om pengarna eller Samsung egentligen. Det viktigaste för Apple var att få sina patent validerade av en domstol och skicka en sitt budskap ännu tydligare till marknaden: Kopiera oss inte – utveckla eget istället. Vilket jag tycker är både en moraliskt och affärsmässigt sund inställning. Sen kan man ju tycka vad man vill om det amerikanska patentsystemet. Det framkom också under rättegången att Appler erbjudit Samsung licenser men att de hade tackat nej.

Hela denna strid hänför sig till den tid då Eric Schmit, CEO för Google, satt med i Apples styrelse. Om hur han bakom ryggen på styrelsen tog med sig informationen om iOS, om iPad och iPhone-planerna, hem till Google och började göra om den planerade Androidtelefonen. Steve Jobs sparkade Eric och var mycket bitter över detta svek.

Samsung, som är en stor leverantör till Apple, gjorde saken värre genom att fräckt kopiera sin Galaxy-telefon från Apple. I rättegången har man visat upp omfattande Samsung-dokument med tydliga anvisningar på vad som skulle kopieras från iPhone. Denna kopiering gav Samsung en stor försäljningsframgång och marknadsandel som de sannolikt inte skulle ha haft annars.

Konkurrens är bra. Att stjäla andras innovationer är inte bra.

Annonser