Snow White and the Huntsman ★★★

Rupert Sanders har regisserat en fri fantayinspirerad tolkning runt sagan om Snövit på ett filmmanus av Evan Daugherty. Ingen av herrarna är särskilt kända i filmbranschen men trots det så har de fått ihop en film med både kvaliteter och brister.

Charlize Theron som den onda häxdrottningen

Om vi börjar med kvaliteterna så är filmen snygg och välgjord med välgjorda miljöer och effekter. Dunkla skogen är mörk, död och farlig och mötet med dvärgarna i älvornas land får en att känna att filmskaparna varit inte bara lite Pandora-inspirerade (Avatar). Det är inte en sagoberättelse utan är tänkt som ett mörkare fantasydrama.

Svagheten med filmen är att den, trots en bra förpackning och snyggt berättande, inte blir ett drama i ordets rätta bemärkelse. Det är svårt att bli engagerad i filmen och att knyta an till till någon av rollfigurerna. Charlize Theron gör en strålande häxdrottning som representerar ondskan i filmen. Hennes motpart som ska representera det goda, det vill säga Snövit, uteblir dessvärre. Kristen Stewart som spelar Snövit är en platt figur utan utstrålning eller engagemang (hon har samma ansiktsuttryck genom hela filmen) och det dödar hela filmen. Det blir aldrig en engagerande kamp mellan det onda och det goda. Chris Hemsworth som gör the Huntsman är inte heller speciellt intressant. Dvärgarna är faktiskt de rollfigurer som piggar upp filmen lite. Filmen har några berättartekniska brister som är besvärande, t ex hur det är möjligt att Snövit som suttit inlåst i tornrummet under hela sin uppväxt, plötsligt kan rida barbacka i full gallopp och senare få på sig en skräddarsydd rustning och vara en erfaren svärdfäktare och krigare.

En nackdel med att försöka göra den här typen av fantasytolkningar av en saga är ju att vi alla vet hur den ska sluta. Trots det kan man skapa bra filmer på sagoteman, men Rupert lyckas inte nå ända dit. Med lite bättre skådespelarval och mer drama i manuset hade den kunnat vara riktigt bra.

Jag är på gränsen att ge den tre stjärnor vilket betyder Bra. Ofta betyder också att det är en film jag gärna ser om någon gång. Så känner jag dock inte just nu.

.

Betyg: ★★★

.

.