Why we love Barcelona

Hemma igen efter några sköna dagar i sommarvärmen och en av Europas intressanta storstäder, Barcelona. Jag älskar den staden. Men jag har rätt svårt att förklara varför. Men jag tror det finns tre huvudorsaker, förutom att det är 25 grader varmt i oktober, som attraherar mig: de magnifika byggnaderna, stadens mångkulturella puls och gästfrihet samt den närvarande profilen av framgångsrik handelstad, kultur. och utbildningscentrum och idrottsmetropol. En stolthet som känns.

Barcelona är en gammal stad. Den fanns innan Jesus såg dagens ljus. Det känns när man promenerar i de smala gränderna att den har en aktiningsvärd ålder. Husen är höga och tunga, byggda i sten, respektingivande och orubbliga. Ljuset sipprar ned mellan hustaken och ger ett svalt mjukt sken ner på de stenbelagda gatorna, alltid rena från smuts och skräp. Små butiker gömmer sig inne i gränderna. Cykelreparatörer, tobaksaffärer, antikhandlare. Med jämna mellanrum öppnar sig gatan till ett torg med uteserveringar och caféer och folkliv.

Här i hjärtat av de gotiska kvarteren ligger lite inklämd Santa Maria del Mar, en välkänd klassisk gotisk kyrka som byggdes på 1300-talet av stadsdelens alla arbetslösa och därför anses vara arbetarklassens katedral. Den är vacker både utvändigt som invändigt, men slår naturligtvis inte helgdomen Familia Sagrada i uppmärksamhet. Den senare ska jag skriva mer om i en separat artikel.

Inte särskilt långt därifrån ligger La Rambla, en tolvhundra meter lång boulevard som pulserar av liv. Här blandas alla sorters människor från världens alla hörn. Fast boende, affärsfolk och turister samt ficktjuvar, gatumånglare, karikatyrtecknare, caféer och serveringar, gatumålare, och hundratals stånd som säljer glass, smycken, väskor, kläder, souvnirer, sköldpaddor, frukt och godis. En fashinerande marknadsgata där man kan sitta och titta på det färstarka vimlet i timmar.

Barcelona är en stor stad. I själva staden bor och lever 1,5 miljoner människor och i hela stor-Barcelona med förorter över 4 miljoner. Det är liv och rörelse, bilar, bussar, mopeder, cyklar och fotgängare dygnet runt. Men trots en intensiv puls så känns inte miljön varken stressig eller påträngande. Människorna är vänliga och hjälpsamma och det går fint att bara turiststrosa i stan och koppla av. Allt flyter på runt omkring en.

Men skönast av allt är att gå ut på en restaurang på kvällen och äta något gott. Nere mot hamnen hittade vi en gata med ett femtiotal restauranger på rad. Vi valde en ny varje kväll och satt där i den varma kvällsluften i shorts  och bara njöt av det goda livet. Mitt i oktober. Seafood Paella, Tapas, en biffstek, Tortilla eller något annat gott.

(mer kommer)

.

.