Hobbit: An Unexpected Journey ★★★★★

hobbit

Med julen för dörren kändes det skönt att sjunka ner i en biofåtölj och återvända till Midgård. Att återigen få möta hoberna i Fylke och den ambullerande favvo-trollkarlen Gandalf Grå. Peter Jackson tar oss med på hissnande äventyr i filmatiseringen av J R R Tolkiens bok om Bilbo. En äkta prequel till Sagan om Ringen. Tolkien skrev boken Hobbit redan 1937, en fantasi och sagobok för barn som blev populär och högt kritikerrosad. Uppföljaren, de te böckerna i Sagan om Ringen, kom ut 1954-55 och var inte längre barnböcker, utan sagor från Midgård för vuxna.

dwarfs

Peter Jacksons tolkning av Hobbit är i samma manér som hans tidigare Sagan om Ringen. Det vill säga, en upplevelse där mycken möda har lagts ned på att skapa miljöer, byggnader, kläder, rekvisita, effekter och skådespelare som tar Tolkiens själ i böckerna ända ut till filmduken och biofåtöljen. Ian Holm, som spelade Bilbo Baggins i Sagan om Ringen, är endast med inledningsvis som den 30 år äldre Bilbo. Den yngre Bilbo i filmen spelas av Martin Freeman. Ian McKellan (Gandalf), Hugo Weaving (Elrond), Andy Serkis (Gollum) och Cate Blanchett (Galadriel) är kända karaktärer från Sagan om Ringen, medan vi får stifta bekantskap med ett antal nya dvärgar: ili, Kili, Oin, Gloin, Dwalin, Balin, Bifur, Bofur, Bombur, Dori, Nori och Ori under ledning av dvärgakungens sonson Thorin Oakenshield, spelad av Richard Armitage. Lägg därtill orcher, troll, vättar, vargar och onda krafter som rör sig i Midgård.

k

Detta är del ett av berättelsen om hobbiten Bilbo Baggins som vapendragare till en skock dvärgar som vill återta sitt gamla kungadöme vid Ensliga Berget. Tyvärr har en fasansfull drake intagit berget. Film två och tre lär vi få vänta på till julen 2013 och 2014.

Vi såg den i 3D high framerate och det rekommenderas. Peter Jackson har använt 3D-tekniken balanserat och bra, utan effektsökeri. Att filma i 5k och 48 fps ger en mycket mjukare och behagligare 3D-känsla rakt igenom, i alla fall tyckte jag det.

posterBetyg: ★★★★★ (Strålande)

Annonser