The Batman Saga

batman-chroniclesJag har länge tänkt skriva några rader om Batman. Alla minns vi väl seriehjälten från förr. Batman och Robin som stred mot olika skurkar i Gotham City. Flera försök att filma Batman har gjorts under årens lopp. Gubben är gammal, den första förekomsten av Batman fanns i Detective Comics 1939 och serien fortsatte under de kommande årtiondena.

I början av 60-talet började intresset svalna och Batman genomgick en renovering, både av storyn och hur han framställdes. TV-serien på 60-talet blev ett nytt lyft och men Batman droppade igen under 80-talet. När den illustrerade novellen The Dark Knight publicerades 1986 fick vi möta en 55-årig Bruce Wayne i ett dystopiskt Gotham City. Serien innebar ett nytt lyft för en Batman i en mer desillusionerad framtid.

1989 plockade Tim Burton upp figuren i en ny filmtolkning Batman med Michael Keaton i huvudrollen och Jack Nicholson som Joker. 1992 kom Batman Returns med Danny Devito som the Penguin och till sist lät Tim Burton 1995 producera Batman Forever, denna gång i regi av  Joel Schumacher och med Val Kilmer som Batman och Tommy Lee Jones, Jim Carry och Nicole Kidman i övriga roller. Tim Burtons Batmanfilmer var en hygglig remake och modernisering av seriefiguren Batman. Film nummer tre var ett stort missrag.

Men Batman återuppstår igen. 2005 är det premiär för Christpher Nolans prequel Batman Begins. Nu möter vi en mörkare story, en Bruce Wayne/Batman i ett desillusionerat korrumperat och kriminellt Gotham City, mycket mer nära novellerna i Dark Knight-serien. Christian Bale i huvudrollen flankerad av Michael Cain, Liam Neeson och Gary Oldman lyfter Batman till nya höjder.

joker

Christopher Nolan följer upp med Dark Knight 2008, med Heath Ledger som Joker. En riktig höjdarfilm. Heath Ledgers tolkning av Joker är helt makalös och den karaktären har huvudrollen i filmen. Christian Bale har en mer tillbakadragen och bitvis svagare Barman i den här filmen.

Den tredje och sista i trilogin är Dark Knight Rises 2012. Gotham City övertas av skurken Bane, spelad av Tom Hardy och Bruce Wayne tvingas återgå till sin Batmanroll för att rädda staden. Igen. Alla tre Batmanfilmerna av Christopher Nolan är välgjorda, välregisserade och sparar inte på dramatik och effekter. Klart sevärda om man gillar actionhjältar. Dock måste jag säga att jag tycker att den sista känns lite lam och emkel efter den intensiva och explosiva tvåan.

 

Betyg Batman Begins: ★★★

Betyg Dark Knight: ★★★★

Betyg Dark Knight Rises: ★★

Annonser