HBO Nordic, sorry

Framtidens tv är streaming via Internet. Det är nog de flesta överens om. En framtid där du väljer vad du vill se och när du vill se det samt i vilken av dina uppkopplade enheter du vill se det. En valfrihetens tv där du kan titta på live events lika enkelt som långfilmer, dokumentärer, nyheter, sport och tv-serier. Självklart betalar du en slant för den bekvämligheten. Och i den bästa av världar är piratkopiering ett minne blott.

Men innan vi kommer dit så ska filmbranschen trilskas och krångla till det. Förstås. Motvilligt gå framtiden till mötes. Göra på sitt sätt. Idag är det självklart att du hittar musik från en massa olika musikbolag, stora som små, i iTunes Store till exempel. Enkelt och bekvämt och du köper det du vill ha. Eller bara lyssnar på det som med Spotify. Så mycket tokigare det skulle vara om varje skivbolag hade sin egen nedladdnings- eller streamingportal. Film- och tv-branschen har en resa att göra innan den nått samma insikt.

Det kan inte vara rimligt att man som konsument ska behöva prenumerera på fem, sex, tio olika streamingtjänster för att få tillgång till den valfrihet man vill ha. Att abonnera och betala för Netflix, Hulu, HBO och en rad andra Play-tjänster är inte en framkomlig lösning. Ingen vill ha det så.

Gör det enkelt

Konsumenten vill ha en eller kanske ett par konkurrerande kanaler för distribution av hela utbudet. Motsvarigheten till iTunes fast för streaming tv. Konsumenten vill inte köpa kanal-paket med två bra och sex värdelösa kanaler längre. Konsumenten vill köpa program, inte kanaler. Internet och bandbredden gör det tekniskt full möjligt och välbeprövade affärsmodeller finns redan etablerade.

tv_apps_fnetflixNetflix etablerade sig i Sverige för inte så länge sedan. De har avtal med vissa tv- och filmbolag och därmed ett begränsat utbud, inte så aktuellt som iTunes filmer, men hyggligt. Dessutom ett hyggligt utbud av tv-serier (som iTunes Sverige helt saknar). Netflix har en bra marknadsapproach. Betala 79 kr månaden och titta hur mycket du vill. Via webben, via appar till iPads och smarta telefoner och via appar i Apple TV, smarta TV:n med mera. Hög tillgänglighet och ingen bindningstid. Lysande.

HBO Nordic håller på att lanseras i Norden. Fast med ett betydligt sämre utbud än Netflix, framför allt på filmsidan, för närvarande. Och dessutom med en prismodell som är rena självmålet. Månadskostnaden är densamma som för Netflix, dvs 79 kr i månaden, men du binder dig på 12 månader, vilket motsvarar 950 kr. Med det utbudet är det ett löjligt pris. Dessutom finns de inte i Apple TV eller andra tv-boxar. Ännu.

Risken är stor att vi kommer att få se fler sådana här försök med streamingtjänster med begränsat utbud från flera tvbolag framöver innan de uppnått rätt förståndsnivå. Det kommer inte att fungera. Därför sa jag upp mitt provabonnemang på HBO idag, jag hittade inget jag ville se. Inget som var värt 950 kr.

Slutar gladeligen ladda ner olagligt

Fram till nu har många Svensons ”tvingats” via olagliga vägar ladda hem piratkopierade filmer och tv-serier för att branschen inte håller jämna steg med utvecklingen. Alla dessa Svenssons kommer med glädje att betala några kronor för att slippa strulet och kunna titta på tv-program och filmer till bra kvalitet och som startar i samma ögonblick som man vill se det. Det är inte tekniken som orsakat att Svensson laddar ner olagliga filer. Det är, som jag sagt tidigare, branschens fel som inte fattar bättre. Vi har i stort sett slutat hyra videoband och DVD-skivor i butik och vill ha det via nätet istället. Vi hade inget emot att betala för hyrvideon och vi har inget emot att fortsätta göra det för streamade tjänster.

Förlorarna är inte filmskapare, programmakare, artister, producenter, filmfolk och produktionsbolag. Förlorare är de som idag lever på otidsenlig distribution.

Annonser