Tv-serie: 4400 ★★

En komet närmar sig Jorden och kraschen är nära förestående. Den bromsar in och byter bana. Så gör inte kometer. Den parkerar lugnt i form av ett ljusstarkt pulserande klot ovanför en sjö. Efter en bländande ljusblixt lättar dimman och på stranden står 4400 vilsna själar.

De 4400 är alla människor som ända sedan 30-talet försvunnit under mystiska omständigheter. Bortförda, har det sagts, av ett bländande ljus från himlen. Nu har de lämnats tillbaka. Ingen av dem minns vad som hänt under de år de varit borta. Ingen av dem har åldrats. Myndigheterna vet inte vad de ska göra med dem. Efter en tid i karantän släpps de ut i samhället. The National Threat Assessment Command (NTAC) en division inom Homeland Security har ett antal agenter som bevakar dem och försöker fundera ut vad det hela handlar om. Var har de varit och varför har de inte åldrats? Och varför minns det inget? Frågorna är många men svaren få. Och för varje svar uppstår en rad nya frågor.

4400image3

Lilla Maia 8 år gammal, försvann 1938, kan ibland berätta vad som kommer att hända i framtiden. En äldre man visar sig kunna framkalla mindre jordbävningar genom sin ilska, en annan kan läka sjukdomar, ytterligare en kan höra vad andra tänker och så vidare. Det verkar som att många, kanske alla, återvändarna har utrustats med någon förmåga som går bortom det vardagliga. Några olyckor inträffar på grund av dessa förmågor och snart blir de 4400 jagade och terroriserade av vanligt folk. Men det kanske finns en mening med allt som sker. Kom de tillbaka med ett uppdrag?

Detta är upptakten till tv-serien 4400 som skapats av Scott Peters and René Echevarria, med Joel Gretsch och Jacqueline McKenzie i huvudrollerna. Serien gick i fyra säsonger, har fått 7,4 i betyg på IMdB. Vi är inne i andra säsongen och tycker den är rätt ok. En ensembleproduktion med många människor som flätas samman och en underliggande story som utvecklas. Bitvis spännande. Bitvis tänkvärd och mystisk. Hyfsat agerande och inte för mycket SciFi. Vi får se om den håller hela vägen. Som sagt, frågorna är fler än svaren, och det är en bra drivkraft.

Efter ett tag inser man att serien inte utvecklas. Episoderna upprepas och det verkar inte leda framåt. Intressanta trådar leder inte vidare och vi tröttnar även på skådisarna vars roller inte utvecklas. Det blir ganska gäspigt med tiden och vi gav upp. En bra serie ska ha ett driv, ett mål, en motor och uppgift att lösa. Man ska längta efter nästa avsnitt för att se hur det går. Det verkade 4400 ha, men tappade bort det efter vägen.

Betyg: ★★ (Inget vidare)

.