House of Cards ★★★

top

Netflix första egenproducerade Tv-serie är en klar framgång. House of Cards håller mycket hög klass och är mycket välgjord, välspelad och välregisserad. House of Cards är ett poltiskt drama på högsta nivå i Vita Huset.

I huvudrollen ser vi Kevin Spacey som Francis Underwood, gruppledare, eller en så kallad inpiskare för majoritetspartiet, vars uppgift är att upprätthålla disciplinen i partiet och se till att alla röstar ”rätt”. Han är en av de viktigaste personerna i partiet, efter presidenten. Det märks att Kevin Spacey gillar rollen, för han gör den lysande. Francis Underwood har ett starkt maktego, han är smart, intelligent, uppfinnigsrik, skrupellös och som sagt, mycket manipulativ. Eller som filmens tagline säger: ”Francis Underwood is Majority Whip. He has his hands on every secret in politics – and is willing to betray them all to become President”. Hans fru Claire, spelas suveränt och med beräknelig pondus av Robin Wright, är inte mycket sämre. De två är på många plan ett radarpar där det ingår att bedra och spela ut varandra mellan varven.

House of Cards handlar om makt, intriger och rävspel och ger en inte allför vacker bild av politik på toppnivå. Francis säger att ”det finns mycket jag värderar högt, men regler är inte bland dem”. Inte heller moral eller gränser. Serien är tät, snabb, dramatisk och full med intriger som växer lavinartat. En kul vinkling är att Francis emellanåt vänder sig till kameran och berättar för oss tittare hur han tänker och planerar. Det är den bästa politiska drama-serie jag sett. Den är skapad och producerad av Beau Willimon och baserad på en novell av Michael Dobbs.

Säsong ett får med beröm godkänt (trots att det inte är en actionserie) och vi ser fram mot säsong två som är under produktion.

coverBetyg: ★★★ (Bra)