Yazuragi 2013

Vi närmar oss Hasseludden och det börjar redan kännas i kroppen. Förväntningarna. Vi parkerar bilen och tar vår lätta packning bestående av en necessär, underkläder och varsin iPad och traskar upp för den lite isiga backen till det som en gång var LO:s utbildningscentrum och skola under 70- och 80-talet. 1997 öppnar anläggningen i ny regi och med ett helt annas fokus. En genuin japansk spaanläggning. Den första och enda i sitt slag.

yasuragi_entre01_loAnläggningen har en låg yttre profil, den är diskret och ser nästan ut som den är nedsjunken i marken. Vilket den ocskå är, i sluttningen mot farleden mellan Lilla Värtan och Östersjön, mitt emot Lidingö. Till det yttre är den sig lik sedan sist vi var här i november 2011, i alla fall såsom vi minns den. Men väl på insidan börjar vi se att det förändrats lite. 27 nya rum, fler utomhusbassänger i tre etage, en ny tyst relaxavdelning är några av nyheterna. Uppe i baren har den gamla inredeningen ersatts med en vad vi skulle kalla ”gräsmatts-oas-uteplats-inspirerad inredning” som känns mycket mjuk, stillsam och behaglig. Det enda som inte fungerar uppe i baren är den pråligt lysande bardisken som är i klass med de förbipasserande fyllefärjornas bardiskar. Den känns mycket malplacerad i sitt sammanhang, även om den måhända är japaninspirerad. Något diskretare, med lite mer av tehuskaraktär, enkla färgade japanska lyktor,  hade fungerat och känts mer harmoniskt, mer Yasuragi. Byt den gärna.

Nytt för oss i år var Mindfloating. Du kryper in i ett rum, stort som ett dubbelt badkar. Vattnet är mineralrikt och lika salt som Döda havet. Det håller dig flytande utan ansträngning. Dörren stängs och i taken blinkar en stjänhimmel. Mindfloating varar i 45 minuter. Jag släckte och hade det helt mörkt. Efter en stund när man vant sig svävar man viktlös i ett eget universum. Helt utan ansträngning, helt utan rörelse. Jag kan låtan tankarna leda mig dit jag vill eller använda den totala stillheten till meditativ vila, mindfullness och närvaro. Riktigt häftigt.

2552_article

Yasuragi är Mindfullness, vila, meditation, andlig rening, tvagning, bad och inte minst god och näringsriktigt japansk mat av bästa gourmetkvalitet. Tvagning, varma källor och bad är en viktig del av vistelsen. Rening. Delta gärna i någon av aktiviteterna som t ex Zen-Meditation eller Yoga. Men du fyller inte bara själen på Hasseludden utan också magen.

smak_teppanyaki01_loTepanyaki måste upplevas. I den japanska matlagningen är den visuella upplevelsen lika viktig som smaken. I Teppanyaki har varje bord en kock som tillagar maten på en stekhäll vid bordets mitt. Alla råvaror är av bästa kvalité och hanteras med noggrannhet och precision. Den skicklige kocken berättar om japansk matlagning samtidigt som han skivar upp det saftiga köttet och flamberar det. En Tepanyakimåltid är en femrättters som börjar med en kopp grönt te och en energisallad. Du får därefter välja förrätt och varmrätt bland tre alternativ. Vi valde Karl-Johan norimaki till förrätt och havsaborre med hummerknyte till varmrätt. Riktigt delikat. Däremellan får vi en oljig kryddig buljongsoppa med ett knaperstekt kycklingknyte som bara är sååå larvigt gott. Till dessert bjöds på flamberad glass med melon och ananas.

En fyrarätters japansk middag på restaurang Tokyo en trappa upp på lördagkvällen, med tillbehör och drycker, gick inte heller av för hackor. Japan är väldigt mycket smakfulla såser och tillbehör.

Yasuragi betyder ”inre ro och harmoni” och det är precis vad en helg på Hasseludden handlar om. Det är inte samma Hasse och Ulla som åkte därifrån idag som kom dit i fredags. Något har hänt. Känns renare och fräschare både på insidan och utsidan. Och visst var himlen lite blåare och visst luktade det lite mer vår i luften idag?

.

yasuragi_logo_rgb_webbUpplevelsebetyg: ★★★★★

.

▶  Läs även om vårt tidigare besök, oktober 2011.

▶  Yasuragis hemsida