Life of Pi ✮✮✮

Life of Pi, av många höjd till skyarna, fyrfaldigt Oscarbelönad för bästa foto, bästa regi, bästa visuella effekter och bästa filmmusiken. Betyg 8,1 på IMdB med mera. Jag är mer kluven än övertygad. Förvisso är den vackert filmad, förvisso är de visuella effekterna bitvis imponerande, regin inte så överväldigande och musiken minns jag inte alls. Regissör är Ang Lee. (Crouching Tiger, Brokeback Mountain, Hulk). Filmen är långsam och bitvis seg. Men den största svagheten är nog att den inte levererar det den sätter sig ut att leverera. Den bygger på en novell av kanadensaren Yann Martel, en bok jag inte läst för övrigt.

Life Of Pi

Filmen handlar om en ung indisk kille, Pi Patel, som söker sin väg i många religioner. Han växer upp på ett zoo i Indien och när hela familjen tvingas flytta till Kanada, med djur och allt, förliser skeppet och Pi hamnar i en livbåt, tillsammans med en zebra, en orangutang, en hyena och en bengalisk tiger. Men storyn börjar med att en författare söker upp den vuxne Pi Patel (Irrfan Khan) för att höra hans berättelse. Pi utlovar att när han berättat hela historen så kommer författaren att börja tro på Gud. Berättelsen är en udda historia om kamp och försakelse, men filmen slutar i ett rätt meningslöst antiklimax. Den levererar inte. 

life_of_pi-2

Filmen är väl en slags sagoäventyrfiction med vackert foto, extremt välgjorda dataanimerade djur och en kärlek till vatten. Har nog aldrig sett vatten så vackert filmat förr. Merparten av filmen utspelar sig i livbåten med Pi (Suraj Sharma) och den bengaliska tigern med namnet Rikard Parker. Filmen rör sig i samspelet mellan vad som är mänskligt och vad som är djuriskt och konsten att överleva (med Guds hjälp) i en livbåt på Stilla havet. Bitvis vacker, bitvis dramatisk. Bitvis bra men inte fantastisk. De båda huvudrollsinnehavarna gör ett bra jobb, vilket är ett gott betyg till en CGI-animerad tiger.

lifeofpi11-nov20
Rikard Parker, CGI-animerad tiger med personlighet.

Jag var inte tokimponerad av varken filmen eller berättelsen efteråt, snarare lite besviken. Men den har liksom flyttat in i skallen, så något har den gjort med mig. Förutom det vackra fotot så var det nog Rickard Parker som gjorde största intrycket.

 

.

Betyg: ✮✮✮ (Bra)