Hemlock Grove ★★★

En tonårstjej blir brutalt mördad vilket inleder en jakt på hennes mördare. Men i en liten stad där alla bär på sin hemlighet, kommer de att hitta monstret bland dem?

hemlockgrove

Netflix andra egenproducerade serie, efter framgången med House of Cards, utspelar sig i en liten ort med namnet Hemlock Grove. Byn finns på riktigt i utkanten av Ohio på gränsen till West Virginia. Men tv-seriens Hemlock Grove skiljer sig förmodligen markant från verkligheten. Hemlock Grove är en skräck-SciFi-thriller enligt IMDb (7,1 betyg) vilket betyder att den inte är en renodlad skräckfilm, Science Fiction eller thriller, utan en rätt häftig mix av dem. Så skräckfilmsentusiaster och rena thrillergillare kan bli besvikna. Ett öppet sinnelag räddar dig dock och banar din väg in i Hemlock Groves bisarra, men spännande berättelse.

hemlockstars

Serien börjar med ett märkligt mord av en ung flicka i en lekpark. Det är inget vanligt mord. Kroppen verkar vara bitvis uppäten och söndersliten. Polisen tror att något djur har anfallit henne. Ryktet börjar gå på skolan att zigenargrabben Peter Rumancek (Landon Liboiron), som tillsammans med sin mor Lynda (Lili Taylor) nyligen flyttat in i några fallfärdiga hus i Hemlock Grove, är en varulv och den trolige mördaren. Rykten som avfärdas av polis och vuxenvärlden.

Vilken hemlighet bär Peter Rumancek på?
Vilken hemlighet bär Peter Rumancek på?

När så ett ytterligare ett liknande mord uppdagas börjar jakten på allvar. Vilddjursexperten Dr Chasseur (Kandyse McClure) dyker upp för att bistå polisen i spaningsarbetet. Med i bilden finns också familjen Godfrey, vars imperium äger orten. Imperiet styrs av Olivia Godfrey (Famke Janssen) och brodern till hennes bortgångne man, Norman Godfrey (Dougray Scott). Den tilltänkte arvtagaren, Olivias bortskämde och dryge son Roman (Bill Skarsgård) spelar en av huvudrollerna och i kulisserna finns den missbildade systern Shelly. Redan tidigt i serien visar det sig att flera av personerna har egenskaper utöver det normala och länge svävar man i en förbryllande mystik. Är de människor eller något annat. Och deras agenda är något annat än vad de säger.

Och vad är Roman Godfrey egentligen?
Och vad är Roman Godfrey egentligen?

När rikemannen Roman Godfrey och zigenarkillen Peter Rumancek otippat blir vänner (de är varandras motsater, eller inte?) och bestämmer sig för att lösa mysteriet med morden, tätnar handlingen och blir riktigt bra thriller blandat med skräck och SciFi.

Kom ihåg, ett öppet sinnelag får dig att vilja se mer och få förklaringar till en serie osannolika och förbryllande händelser. Jag ska inte avslöja mer. Jo, en sak till. Romans moder Olivia verkar mycket mycket mystisk. Plus en hel del andra.

Olivia Godfrey
Olivia Godfrey

Men serien växer på alla de tre dimensionerna och blir riktigt spännande mot finalen. Den är allt annat än förutsägbar och riktigt bra skriven. Skådisarna gör ett bra jobb och miljön är suveränt skapad.

Serien är regisserad, skriven och producerad av bland andra Eli Roth (Hostel) och Deran Sarafian (Fringe) och är en påkostad och välgjord produktion av hög biokvalitet. Eli Roths förkärlek för blod och inälvor har hållits tillbaka rejält, även om de finns där när det behövs. Istället fokuserar serien på karaktärerna och deras hemligheter. Redan efter ett par avsnitt finns det så många frågetecken att man måste titta vidare.

Första säsongen består av 13 episoder och vi hoppas på en andra säsong. Det är ett bra betyg.

hemlock-grove-poster-key-art-big-netflix– –

Betyg: ✮✮✮ (Bra)

Annonser