Vad händer när man öppnar hemliga lådan?

Efter Edward Snowdens avslöljanden av hur NSA givit sig själva rätten att övervaka, inte bara terroristmisstänkta, utan allas Internet- och telefontrafik, kan det vara idé att ta sig en liten funderare. NSA har tydligen lyckas förmå många av de stora Internettjänsterna att i olika grad medverka i denna övervakning. Antingen motvilligt genom domstolsbeslut från en hemlig domstol (FISA Court) eller mer frivilligt som i Microsofts fall, där Microsoft aktivt hjälpt NSA att ta del av all mail- och chattrafik (okrypterat) från Outlook och Skype (som ägs av Microsoft). Facebook, Google, Yahoo, YouTube, Apple med flera påstås ingå i datasamarbetet som kallas PRISM.

prism

▶ Microsofts frivilliga samarbete

Med andra ord så påverkar detta även oss svenskar eftersom vi använder dessa tjänster i hög utsträckning. Har du ett Hotmail eller Gmal-konto så kan du räkna med att NSA kan ta del av dina mail. Använder du Skype kan du utgå från att dina chattar och samtal kan avlyssnas. För att inte tala om Google och Facebook.

Golvlamporna

Jag kan ge ett färskt exempel. För några veckor sedan bestämde vi oss för att köpa nya golvlampor till vardagsrummet. Jag googlade runt för att se vad som fanns och hittade en modell vi gillade. Vi beställde dem via nätet och fick hemleverans. Men kort därefter och fortfarande så dyker det upp annonser för golvlampor högt och lågt. Inte bara på Google och Facbook utan på många sajter jag besöker. Nu är inte golvlamport av något större intresse för NSA (kan jag tänka), men exemplet visar tydligt vilken handelsvara jag är på nätet och hur effektivt jag övervakas. Det räckte med att nätföretaget hade en Gilla-knapp från Facebook på sidan (som jag inte tryckte på) för att Facebook skulle veta att jag varit där.

Var är opinionen?

Men svenskarna bryr sig inte, verkar det som. I Tyskland är man i uppror över NSA-avslöjandena, såväl gemene man som toppolitikerna. Men här hemma reagerar vi inte. I USA fokuserar media hellre på Edward Snowden än på det han avslöjat. Obama har tillsatt en kommission som ska utreda NSA och flera organisationer, bl a Greenpeace och Human Rights, har stämt NSA för att ha övrskridit sina befogenheter och brytit mot amerikansk civilrättslig lagstiftning. EU kräver alla papper på bordet. Men var är den svenska debatten?

▶ Ett bra inlägg på SvD

Vem kan man lita på?

Att företag som Google/YouTube och Facebook/Instagram bedriver högeffektiv avlyssnings- och övervakning av sin handelsvara (du och jag och alla andra som mer eller mindre aningslöst använder dessa tjänster) är inte förvånande. De lever ju på att förse annonsörerna (deras verkliga kunder) med så relevant och effektiv målgruppsdata som möjligt. Det kan jag acceptera och förhålla mig till. Microsoft/Skypes öppenhet för NSA är mer förvånande. Apple vet vi mycket lite om. De har ju inte samma typ av sökverktyg eller sociala plattformar. Men de har kartor, GPS, iTunes, e-post, iCloud, Siri och ett stort antal iPhones och iPads ute på världsmarknaden som teoretiskt kan rapportera massor. Det enda vi vet är att säkerhetstjänsten FBI har klagat på är att Apples Message och Facetime (gratis SMS/videochat mellan iOS och OSX) inte går att avlyssna eller dekryptera.

Så vem kan man lita på? Det rätta svaret är nog: Ingen. Allt loggas och kan avlyssnas. Ansvaret måste ligga hos användaren. Medvetenhet och kunskap är lösningen. Det finns sätt att skydda sig (om man känner att man vill det). Hur som helst tror jag det kan vara bra att tänka efter lite på vad man publicerar på dessa sociala media. Allt sparas och vi vet inte vem som kommer att äga eller ha tillgång till dessa omfattande databaser i framtiden. Facebook-användare tänker sällan på att företag i allt större omfattning även studerar din historik på sociala media när du söker ett jobb.

Hjälte eller spion?

snowden102way_sq-e640efc5481e6a88137c4aa402822717bc5c48b2-s6-c30Världen behöver sanningen och endast sanningen ska göra oss fria. Människor som träder fram och berättar vad de vet och avslöjar oegentligheter är hjältar. Oavsett vare sig det handlar om oegentligheter inom politk, företag och organisationer, kommuner, rättsväsende eller säkerhetsfrågor. De drivs av sin övertygelse att sanningen måste fram, de tar alltid risker och utsätts nästan alltid för represalier. Samhället har inget skydd för dem, speciellt inte om samhället är part i målet.

NSA, Prism och Edward Snowden är realiteter. Här och nu. Det berör även dig och mig.

🎥 Intervjun med Edward Snowden (YouTube)

Det ska onekligen bli intressant att följa fortsättningen och se om det kommer mer avslöjanden, om det blir politiska och rättsliga konsekvenser. Eller om det bara tystas ned och glöms bort och allt fortsätter som innan. Jag tror att resultatet i hög grad är avhängigt av hur världssamfundet reagerar.