The Killing ★★★★

the_killing4

The Killing är en ny omarbetad amerikansk version av den danska succé tv-serien Forbrydelsen från 2007. Men den är långt ifrån en klassisk amerikansk Hollywood polisserie med hjältar och action. Serien börjar med kriminalpolisen Sarah Linden (Mireille Enos) jobbar sin sista dag. Hon och hennes son ska flytta till Sonoma och där hon ska gifta sig. Henne efterföljare, Stephen Holder (Joel Kinnaman) har just anlänt när ett samtal från en polis anmäler att de hittat en blodig tröja på ett fält. I bakluckan på en bil som körts ner i sjön intill hittas den mördade tonåringen Rosie Larsen. Bilen visar sig tillhöra Darren Richomonds (Billy Campbell) kampanjstall, mannen som vill bli Seattles nye borgmästare.

The Killing har en mycket bra story och filmmanus. Sarah och Holder är båda udda personer, var och en med sina problem, och de påbörjar jakten på att finna mördaren. Seriens styrka är ett riktigt bra manus med massor av oväntade vändningar, bra skådespeleri av två relativt okända huvudpersoner och att serien är driven av deras karaktärer. För att vara en amerikansk serie kommer man ovanligt nära och lär känna människornas egenheter och sårbarhet. Tv-serien väver samman tre case i en spännande sammanflätad mix, med bra driv, pendalande mellan hopp och lidande. Och varje avsnitt slutar som det ska, med en cliffhanger. Det är svårt, om inte omöjligt att bara se ett avsnitt i taget.

Det är inte helt lätt att beskriva serien. Därför rekommenderar jag: Se den om du kan. Den finns bl a på Netflix. Den har gått i tre säsonger och världen hoppas på en fjärde. Det ska också tilläggas att den amerikanska versionen är skapad och producerad av Veena Sud som tidigare producerade Cold Case.

coverBetyg:  ★★★★ (Mycket bra)

Annonser