Flodhästen på nätet trampar på dig

Det finns en stor fet bepansrad flodhäst som klampar fram i nätet. Hänsynslöst trampar han ner den frihet och inspiration som format Internet. Och som med alla stora farliga flodhästar finns det många som förnekar hans existens, andra som tittar bort för att slippa bry sig och allt för få som reser sig upp och reagerar mot hans  framfart.

Flodhästen på nätet heter NSA (National Security Agency) och dess allierade i bland annat England (GCHQ) och Sverige (FRA). Tack vare Edward Snowden har världen börjat få upp ögonen för vilken ohygglig best det är fråga om. En best som levt sitt eget liv, skyddad bakom hemliga murar. En best som finansieras med miljarder dollar av amerikanska folket och som betraktar sina uppdragsgivare, regering och politiker som motståndare, som ljuger för domare och undanhåller sanningen till varje pris.

Det politiska uppdraget som gavs var att i första hand skydda USA mot terroristattacker. Uppdraget skärptes efter 11 september. Och nu kommer det som inte ska hända.

En självgående experimentstuga som skapar sina egna regler

En organisation som får i uppdrag att bedriva en hemlig verksamhet och som matas med miljarder för att investera i avancerad teknik och en organisation som sväller till 30 – 40 000 anställda (ingen vet säkert för det är också hemligt) börjar snart leva sitt eget liv, eftersom ingen av uppdragsgivarna har insyn. Sporrade efter den ena tekniska framgången efter den andra blir NSA till en uppfinningsverkstad för avancerad avlyssning av allt och alla. De lyckas till och med att få de stora internationella drakarna Microsoft och Google att hjälpa till. De infiltrerar och lyckas manipulera kända säkerhetsprogramvaror och krypteringstekniker som säljs av kända företag på marknaden. Den ena dörren öppnas efter den andra. De klappar varandra på ryggen och jublar. De knäcker koder och hackar sig in, ända in i andra regeringars Internettrafik. Inga heliga rum finns kvar. De läser makthavarnas mail och snokar i företags och institutioners skyddade nätverk. Framgången för deras teknik är ohygglig.

NSOC-2012

NSAs lekstuga inspirerad av Star Trek

NSA:s högste chef, General Keith B Alexander har som motto ”Collect it All” (Samla in allt). Han har inrett sitt kontor, sitt War Room som han kallar ”Information Dominance Center” i bästa Star Trek-stil med en gigantisk bildskärm på väggen och en kommandotron som skulle göra William Shatner (Kapten Kirk) grön av avund. En riktig lekstuga för vuxna med stora plånböcker och som är besatta av att samla in så mycket information som möjligt med alla tillgängliga medel. De kan med sin avancerade utrustning bryta alla gränser, läsa all epost, spåra mobiltrafik, följa banktransaktioner, följa MSN chattar, scanna allas Faceboksidor och spionera i skyddade företagsnätverk. Inte bara i USA utan över stora delar av världen. De har värvat samarbetspartners i många länder, bland annat svenska FRA som sitter strategiskt på fibern mellan Atlanten och Ryssland.

Läs mer Inside the Mind of NSA

9157355 article-0-1BD61C0A000005DC-28_634x533

Hur påverkar detta samhället och den enskilde långsiktigt?

Det är inte så att jag är oroad av att NSA spionerar på mig, jag har inte mycket att dölja. Men jag är oroad över att civilrättsliga lagar kränks, etiska normer och lagar om personlig integritet, och att integriteten i själva Internet kränks, inte bara av NSA utan också av de företag som tvingats samarbeta som Google, Yahoo, Facebook med flera. De kan inte ens berätta sanningen under hot av att hamna i fängelse, erkände Yahoos vd Marissa Mayer nyligen. Hurdant utvecklas ett samhälle och vad händer med människor när de vet att de övervakas och den egna privata sfären är kränkt? Är inte den individuella friheten en etisk och moralisk rättighet?

General Keith B Alexander
General Keith B Alexander

Det är naturligtvis politikerna i respektive land som måste agera. Men de kommer inte att göra något (eftersom de lever med i spelet) så länge inte medborgarna säger ifrån. Men politikerna är lika lurade som vi andra. Alla dessa verksamheter pågår bakom hemliga skyddsmurar. Det handlar inte bara om Internet, lägg till mobiltrafik, satelliter och drönare. På fasaden finns det regelverk och en illusion om att det finns insyn och kontroll. Men på insidan pågår uppenbarligen en våldtäkt på mänskliga rättigheter som varken lagar, regler eller politiker kan kontrollera. Dessa organisationer (ofta med militär bakgrund) lever sitt eget liv i hemlighet och i självrättfärdigande. De är långt bortom samhällelig kontroll. De påstår sig ha förhindrat några terroristattacker också. Men det är hemligt.

Undvik amerikanska servrar

Vi som användare kan säga ifrån på flera sätt. Ett sätt är att sluta använda de servrar som finns på amerikansk eller engelsk mark. I klartext, sluta använda Hotmail, Gmail, Outlook, Yahoo, Facebook och liknande USA-baserade tjänster där enorma informationsmängder lagras. Om dessa företag skulle märka att deras kunder inte längre litar på dem så kommer det att bli liv i luckan i USA. Men vi kan också sluta förneka, sluta att inte se, sluta att inte låtsas om, och säga ifrån. Vi behöver fler som Edward Snowden som träder fram och berättar sanningen. Folk som jobbar på olika nivåer i dessa alierade organisationer och företag som träder fram och berättar vad som pågår.

Jag tycker att det jag hittills läst är vidrigt. Det överträffar Orwells 1984 i många avseenden.

Edward Snowden
Edward Snowden

Ingen har heller hittills påstått eller bevisat att Snowden ljuger eller hittar på allt detta. Det har snarare bekräftats, bland annat när GCHQ tvingade tidningen The Guardian att förstöra de hårddiskar där Snowdens filer fanns. Från regeringshåll i USA anses han vara en landsförrädare och spion som ska sitta resten av sitt liv i fängelse. Men sanningen han berättar visar att det snarare är NSA som är spion och landsförrädare. Obama är i en besvärande situation. Han måste lugna folket och världen å ena sidan och samtidigt inse att NSA har seglat iväg bortom alla rimliga gränser. Det enda rätta är väl att stänga ner NSA och bygga något nytt, kontrollerbart och trovärdigt från grunden. Det är mitt råd.

Ta reda på mer

Vill du läsa mer om detta så studera The Guardians avdelning The NSA files, där alla Snowdens avslöljanden finns samt intressanta artiklar och kommentarer som drar undan i alla fall några av hemligetsmakeriets slöjor.

Läs mer The NSA files (engelska)

PS. Självklart finns det i varje nations intresse att bevaka omvärlden, inte minst när det gäller hotbilder av olika slag. Den stora politiska och juridiska utmaningen är att kunna sätta gränser och kunna kontrollera denna verksamhet. 

.

 

Sanningen skall göra oss fria!

Vad tycker du?