Vilket superval 2014 talar vi om?

2014 är det valår igen. Men enligt medierna är det inget vanligt valår, utan det är ett supervalår. Jag har ingen aning vad de menar med det och jag tvivlar på att de vet det själva. Det är rödgröna mot alliansen, som vanligt.

klippLöfven går framåt och de rödgröna andas valseger. I mina ögon beror det inte på egna meriter eller egna politiska visioner utan snarare på att motståndaren verkar ha kastat in handduken och tappat matchvilja. Mycket kan hända än, innan valet, och det kommer det säkert att göra. Men just nu känns supervalsfrågorna långt borta.

Om detta ska kallas för ett superval så krävs det att det handlar om superfrågor, dvs frågor, visioner och politik som innebär omfattande förändringar, paradigmskiften och nya tydliga fokus för det svenska samhället, som folk känner för och kan sluta upp bakom vid valurnorna. Frågor som sträcker sig bortom mandatperioder. Men alla sådana frågor är hittills exkluderade och det handlar mest om att misstänkliggöra varandra och vilken färg det ska vara på cykelstället. Småpotatisfrågor. Jag ska ge exempel på tre viktiga paradigmfrågor som skulle kunna göra 2014 till ett supervalår.

Genomgripande miljöomställning

Diklordifenyltrikloretan (DDT) var ett effektivt insektsbekämpningsmedel som användes både på åkermarker och  inomhus, primärt utvecklat för att bekämpa malariamyggan. Paul Müller fick Nobelpriset 1948 för upptäckten. Man upptäckte dock att DDT hade omfattande skadliga och långlivade verkningar främst på fortplantningen både för människor, djur och vegetation. Det klassades som miljögift och förbjöds i de flesta länder under 70-talet. PCB, asbest, tungmetaller, bly, kvicksilver är andra exempel på ämnen som förstör vår miljö och har långsiktig verkan och har därför förbjudits.

En tämligen enig forskarskara har nu i åratal högljutt påpekat att fortsatta utsläpp av koldioxid har omfattande, långtgående och långsiktiga miljöskadeeffekter framför allt genom de klimatförändringar som uppstår genom den ökande växthuseffekten. Antalet ökande stormar, avsmältning av glaciärer och arktiska isar, extremväder över hela planeten är tydliga varningssignaler på att forskarna kan ha rätt. Tillräckligt tydliga för att intelligenta människor skulle reagera (man kör inte i en nedförsbacke i full fart om man vet att den slutar med ett stup). Detta är pågående miljöskadeeffekter som drabbar alla, människor, djur, växter och hela planeten under kommande generationer. Senaste rapporterna visar att det dessutom går snabbare än befarat.

Fossilbränslen förklaras som miljögift och förbjuds under en kort nedtrappningsperiod. Det är en supervals-fråga. Radikala och genomgripande konkreta infrastrukturella förändringar presenteras för en helt fossilfri trafiksektor i Sverige 2030 (som regeringen pratat om) istället för tusensidiga utredningar. Handling är enda lösningen. Sverige både kan och bör gå i täten för ett bättre och miljövänligare samhälle genom att ta hoten på allvar och dra i handbromsen medan det ännu går. Kunde vi förbjuda DDT kan vi förbjuda fossila bränslen. Det skulle dessutom vara utomordentligt vitaliserande för arbetsmarknaden genom stimulera ny teknik, nya infrastrukturer och nya jobb. Lösningar finns. Ett beslut skulle påskynda processerna positivt.

Transparens och öppen debatt om avlyssningssamhället

Det är hög tid att läsa Orwells ”1984” igen. Det övervakningssamhälle han målar upp i den boken är rena dagis mot vad som visar sig vara verklighet 2014. Storebror ser dig, var det som kontrollerade folket i ”1984”. Information är kontroll och makt. Sannerligen. Så stark att politikerna tvingas tiga. (Klicka på bilden för att förstora den.)

fra

– Säger FRA att de håller sig inom lagen så är det ok, svarar Reinfeldt och flera andra ledande politiker i Sverige. Känns inte det som ett enastående mesigt och maktlöst yttrande av en statsminister? Inte minst med tanke på att Snowden-dokumenten om FRA hävdar motsatsen. Varför denna flathet mot påstådda brott? Annat var det när den amerikanska nöjesindustrin fick det svenska rättsväsendet att dansa tango i Pirate Bay-affären. Då gick det fint att bryta sig in beslagta till datorer och utrustning (som inte ens var relevanta). Och då var det är jäkla hallå och lobbande på alla nivåer. Då var det cirkus all time high. Då var det påstådda brottet fildelning, dvs att kopior på amerikanska filmer spreds via nätet. Det är förstås oerhört mycket allvarligare än att FRA, NSA och GCHQ avlyssnar, lagrar och kan hacka sig in i oskyldiga människors privatliv (ironi).

Tydligen vill Obama att Sverige ska vara tysta. Han var ju nyligen här och hälsade på, helt apropå, kan man tro. Så nu tigs det i Sverige. Ssssch! Varför? Därför att information är makt. Behöver jag påminna om J Edgar Hoover som kontrollerade politiker och makthavare genom att låta FBI samla in komprometterande information, genom avlyssning och spioneri. Ingen vågade utmana honom. Det håller på att hända igen. Information är makt. Så har det alltid varit. Och nu vill justitieministern utöka FRA:s möjligheter att övervaka svenskarna. Det är så sanslöst. Läs mer i SvD.

Allt medan den mindre aningslöse Svensson rycker på axlarna och säger ”Jag har inga hemligheter, mig får de gärna avlyssna.” Han tror att det handlar om vad han skriver om på Facebook. Det handlar inte om ditt privatliv, Svensson. Det handlar om att en statligt tillsatta organisationer i hemlighet har förskaffat sig själva rätten och makten att kunna avlyssna, lagra, kartlägga och hacka sig in i varenda kottes liv i hela världen. Även om din dator inte är den intressantaste så titta upp ett tag och fråga dig:

– Är det ok att de organisationer vi tillsatt för att skydda oss mot attacker och terrorangrepp, också används för att spara, spana och kartlägga oskyldiga människor?

– Är det ok att militärer och datahackers på FRA, NSA, GCHQ med flera ska kunna lagra och spåra dina barns liv i detalj. Och det är i detalj, rörelsedata via GPS-data i mobiltelefon, mail, telefonsamtal, chattar, webbesök, kommunikation via dataspel mm.

– Är det ok att dessa organisationer har skapat bakdörrar i kända krypteringsprogram, fixat avlyssningshål i MSN och Skype, tappat sig in på kablarna bl a till Googles och Facebooks servrar för att hämta hem all data de kan?

– Är det ok att ingen folkvald politiker eller myndighet verkar ha någon egentlig kontroll över vad som pågår i dessa hemliga rum. Temat är ”Get It All” (Samla in ALLT) och ”Get the Ungettable” (Knäck det oknäckbara). 

Det här handlar inte bara om USA. Det är ett internationellt nätverk med allierade med NSA, utbildade av NSA och som många kör samma spion- och hackingprogram som NSA. Svenska FRA är en av dem. Vet Reinfeldt vad FRA gör med dessa hackergodsaker?

Den slutgiltiga frågan är dock: Vem ska äga och kontrollera all denna information? Just nu vet ingen svaret eftersom ingen öppen diskussion pågår. Men i en demokrati är väl svaret givet?

Vi behöver alla ett gott samhälle

Sverige har problem (alla länder har problem). Vi lever i en tid med konsumtion i fokus, viktiga delar av samhället styrs av kvartalrapporter och börsnoteringar. Klyftorna i samhället ökar mellan den ekonomiska makteliten och ett ökande utanförskap. Vilket i sin tur leder till ökad egoism, missbruk av både makt och droger och ökat missnöje och våld. Vi har stora problem inom viktiga områden, skolan, hälsovården, rättsamhället och arbetslivet. Problem som kräver stora grundläggande omställningar för att lösas.

I ett välfärdssamhälle mår vi bra och hjälper varandra. Vi bidrar till samhället och är till nytta. Välfärd handlar inte om pengar och att äga. Välfärd handlar om att vi alla är lika mycket värda, om demokrati i beslutsfrågor, gemenskap, öppenhet, ärlighet och en själslig/andlig utveckling som balanserar egot, stressen och de materiella värdena. Ett välfärdssamhälle har fokus på människan och allt det som stöder gemensam välfärd.

I ett egosamhälle är vi självcentrerade, vi roffar åt oss, vill imponera och göra andra avundsjuka,  vi försöker kontrollera andra, dra nytta av varandra eller helt enkelt skjuter ihjäl dem dem på öppen gata. Eftersom inte alla mår bra behöver vi massor med mediciner, lyckopiller, alkohol och droger, stora shoppingtempel, skräpmat och virtuella världar för att fly. I egosamhället fokuserar vi på pengar och makt, ett samhälle där man kan bli stenrik och beundransvärd på att spekulera istället för att producera, där lögnen väger lika tungt som sanningen, där den ene är mycket mer värd mer än den andre.

ego_by_einstein

Idealist. Javisst. Hur ska man annars kunna förändra världen? Lev i lösningen istället för i problemet. Jag är inte intresserad av politik. Jag är intresserad av att leva.

PS. Ursäkta Fredrik Reinfeldt att jag vanställt ditt foto. Jag kunde inte motstå frestelsen. Det är inte personligt utan symboliskt och jag tar bort bilden om du vill.

Annonser